ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" звинуватив "Газпром" у порушенні зобов'язань з транзитного контракту

Росія хоче довести європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною.

"Нафтогаз" звинуватив "Газпром" у порушенні зобов'язань з транзитного контракту
Андрей Коболев
Фото: yes-ukraine.org

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив про невиконання "Газпромом" контрактних умов через зниження ним тиску на вході в ГТС України, повідомляє 5 канал.

"Сьогодні я з цього приводу направив офіційний лист-звернення до Європейської комісії з пропозицією зібрати моніторингову групу і провести, по-перше, аналіз ситуації, зафіксувати невиконання "Газпромом" контрактних умов щодо тиску подачі газу в систему України і прийняти рішення що робити далі з цією ситуацією", - сказав Коболєв.

За його словами, Росія хоче зробити все можливе, щоб довести європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною.

Коболєв зазначив, що Росія знизила тиск на вході в Україну, що створює певні технологічні проблеми для "Укртрансгазу".

"Поки що компанія ці проблеми фіктивно вирішує, але мені здається, що росіяни хочуть зробити все можливе, щоб довести нашим європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною, і вони зараз взялися за банальний шантаж нас і їх", - сказав він.

"Обсяги транзиту впали ще більше. Вони зараз, я б сказав, рекордно низькі. Ми це пов'язуємо з тиском, який Російська Федерація здійснює на Україну, на "Нафтогаз", нас всіх з метою, по-перше, мінімізувати доходи від цього виду бізнесу . По-друге, я думаю, що це частково є тактикою пресування Північного потоку-2", - пояснив Андрій Коболєв.

Як повідомлялося, в червні "Газпром" поскаржився на дорожнечу транзиту через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram