ГоловнаЕкономікаДержава

Янковські за часів Януковича вивели зі "Стиролу" понад 1,1 млрд доларів, - розслідування

"Стиролбіофарм" далі працює в захопленій бойовиками Горлівці.

Янковські за часів Януковича вивели зі "Стиролу" понад 1,1 млрд доларів, - розслідування

За чотири місяці роботи міжнародному консорціуму журналістських розслідувань Kleptocracy Initiative вдалося розплутати значну частину офшорних рахунків колишніх регіоналів екс-власників Горлівського концерну "Стирол" Ігоря і Миколи Янковських.

Загальна сума коштів, які "осіли" на офшорних рахунках "сім'ї" за часів Януковича, перевищила 1,1 млрд доларів, йдеться у звіті, опублікованому на сайті РБК-Україна.

Зазначимо, про те, що підприємство "Стиролбіофарм" далі працює в захопленій бойовиками Горлівці і фінансує бойовиків, LB.ua повідомляв у січні.

Як повідомляли, 2010 року Янковський продав комбінат олігарху Дмитрові Фірташу, однак зберіг контроль над фармацевтичним виробництвом.

Як з'ясували журналісти, влітку минулого року "Стиролбіофарм" перереєструвався в Горлівці, а взимку відновив роботу значної частини своїх виробничих потужностей. Це сталося за сприяння та підтримки "влади" самопроголошеної республіки - зокрема великий внесок заводу в економіку регіону виокремив самопроголошений спікер ДНР Денис Пушилін.

Тоді СБУ почала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 285-5 (фінансування тероризму).

Генеральна прокуратура і податкова вивчають господарську діяльність колишніх регіоналів.

За даними слідства, Микола й Ігор Янковські покинули територію України і переховуються у Франції.

Нагадаємо, Ігор Янковський раніше прославився низкою скандалів, таких як придбання величезного особняка в Нью-Йорку за 22 мільйони доларів і купівля бочки вина на аукціоні Christies за 270.000 доларів у Карли Бруні.

2013 року в інтерв'ю сайту Gorlovka.ua Янковський говорив: "Стиролбіофарм" для мене зараз - це задоволення від роботи. Я люблю щось творити і створювати, тому залишив собі фармацевтичний бізнес і займаюся ним».

2003 року Миколу Янковського удостоїли звання "Герой України" "за видатні особисті заслуги перед Українською державою в розвитку хімічної промисловості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram