ГоловнаЕкономікаБізнес

Аграрний фонд уперше показав прибуток

За 2015 рік компанія заробила 154,6 млн гривень.

Аграрний фонд уперше показав прибуток
Фото: Ivanov/Depositphotos

ПАТ "Аграрний фонд", найбільший державний оператор на ринку борошна, вперше за три роки існування вийшов на позитивні результати роботи.

Це випливає зі звіту компанії за 2015 рік, опублікованого на офіційному сайті, пишуть "Українські новини". Звітність завірена однією з найбільш авторитетних аудиторських компаній - BDO.

Згідно з даними звітності, за 2015 рік Агарний фонд отримав 154,6 млн гривень чистого прибутку. Фінансовий результат в частині чистого прибутку перевиконано на 243%. Для порівняння: 2014 року компанія отримала 7 млрд гривень збитків. Рентабельність діяльності 2015 року сягнула 28% супроти 25% 2014 року, рентабельність активів зросла до 21% порівняно з 12% рік перед тим, рентабельність власного капіталу збільшилася з 12% до 14%.

Як зазначає голова ПАТ "Аграрний фонд" Андрій Радченко, компанія зуміла вийти на позитивний результат, незважаючи на істотні фактори ризику. "На депозитних рахунках у нас заморожено майже 3 млрд гривень, а борг з відшкодування ПДВ перед копанням - понад чверть мільярда гривень, - зазначає він. - Проте ми зуміли збалансувати роботу і не тільки вийти в "плюс", а й заплатити акціонеру - державі - понад 100 млн гривень дивідендів".

Експерти галузі називають ключовим фактором успіху нового менеджменту Фонду - подолання чи щонайменше зведення до мінімуму корупційних чинників у цій структурі. "Аграрний фонд завжди був проблемним через не дуже делікатне ставлення до державних грошей. Тільки-но там припинили красти - компанія просто не могла не показати прибуток", - говорить економіст IMF Group Михайло Кухар. Він також вказує серед причин позитивної динаміки фінансових результатів компанії сприятливу для переробників кон'юнктуру на зерновому ринку. "Пшениця 2-го класу на внутрішньому ринку торік коштувала близько $160/тонну - це мінімальний показник за шість років, що позитивно впливало на маржинальність переробників. І найголовніше - в компанію прийшов новий топ-менеджер - виходець із фінансового сектору Андрій Радченко, який оптимізував процеси за стандартами корпоративного бізнесу", - наголошує експерт.

ПАТ "Аграрний фонд" створено постановою Кабміну №364 22 квітня 2013 року. Статутний фонд - 5 млрд гривень. 100% акцій належать державі. Щорічно закуповує у сільгоспвиробників близько 1 млн тонн продовольчої пшениці і займає до 40% внутрішнього ринку борошна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram