ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна прив'яже ціну енергетичного вугілля до біржі в Польщі

Насалик оголосив, що формулу Роттердам+ буде змінено

Україна прив'яже ціну енергетичного вугілля до біржі в Польщі
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністерство енергетики та вугільної промисловості готує нову формулу для ціни вугілля під час розрахунку оптової ринкової ціни на електроенергію, яка буде прив'язана до біржі в Польщі.

Про це заявив міністр Ігор Насалик, пише УНІАН.

"У формуванні ціни вугілля ми взяли за основу формулу ціни з прив'язкою до біржі в Польщі. За базу взяли Польщу. Там і плече [доставки] відпало, про яке говорили. Ми вийшли на ціну, про яку ми повідомимо за кілька днів. Ми взяли за основу Польщу. Саме це газове вугілля - таке, як у нас. І там немає плеча", - сказав Насалик.

Раніше передбачалося, що гранична ціна на вугілля формуватиметься на основі ціни торгів на біржі в Роттердамі, разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок (так звана формула "Роттердам плюс транспорт").

Прив'язка до зарубіжних цін покликана усунути ручне цінове регулювання, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну проблем із накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Однак проти такої формули виступив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Він підкреслив, що це рішення НКРЕКУ спричинило збільшення ціни на електроенергію для промисловості, що, у свою чергу, негативно позначається на конкурентоспроможності національної економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram