ГоловнаЕкономікаДержава

ЄСПЛ прийняв позов про "націоналізацію" українського підприємства в Криму

Скарга стосується Феодосійської суднобудівної компанії "Море"

ЄСПЛ прийняв позов про "націоналізацію" українського підприємства в Криму
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини 27 травня прийняв до розгляду скаргу ВАТ "Феодосійська суднобудівна компанія "Море" про порушення прав компанії у результаті незаконної націоналізації її майна на території Криму.

Про це повідомляється на сайті юридичної фірми "Ілляшев і Партнери", яка готувала позов.

"Суд вперше по суті розгляне питання законності втручання в право власності на активи ФСК "Море" самопроголошеною владою Криму без компенсації їхньої вартості, а також порушення права компанії на справедливий судовий розгляд", - сказано в повідомленні.

"Державна рада Криму" у 2014 році перевела все рухоме і нерухоме майно ФСК "Море", розташоване на території півострова, у свою власність. Пізніше розпорядженням голови уряду РФ ФСК "Море" було передано в російську федеральну власність.

На думку позивача, такі дії порушують майнові права компанії, передбачені статтею 1 Першого протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зазначається, що ФСК "Море" оскаржила рішення кримської влади в судових інстанціях РФ, але марно.

ВАТ "Феодосійська суднобудівна компанія "Море" спеціалізувалося на військовому і цивільному суднобудуванні, зокрема створенні військових і цивільних катерів, суден на підводних крилах з легких сплавів, суден на повітряній подушці. Значну частину продукції складали військові кораблі і багатоцільові катери. 100% акцій ФСК "Море" належить державі Україна. У 2004 році Кабінет Міністрів України включив "ФСК "Море" до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, а у 2012 році ВАТ "ФСК "Море" було включено до переліку підприємств, корпоративні права держави у яких передано Державному концерну "Укроборонпром".

Позов ФСК "Море" став першою справою про конфіскацію кримських активів, яку розглядає Європейський суд. Крім того, українські компанії оскаржили дії Росії у низці інших міжнародних інституцій. Так, структури, пов'язані з Ігорем Коломойським, подали кілька позовів у зв'язку зі втратами через анексію Криму.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін восени минулого року стверджував, що держава Україна в міжнародних судах вимагатиме у Росії компенсувати збитки за Крим і Донбас, сума претензій за позовами перевищуватиме 50 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram