ГоловнаЕкономікаБізнес

Google виграла патентну суперечку в Oracle про права на Java

Сума позову становила 9 млрд доларів.

Google виграла патентну суперечку в Oracle про права на Java
Фото: gazeta.ru

Корпорація Google виграла судовий спір із компанією Oracle у США про патентні права на використання програмного забезпечення Java. Остання вимагала від Google $9 млрд компенсації.

Як повідомляє Reuters, суд присяжних у Сан-Франциско визнав законним право компанії Google на використання програмної платформи Java в операційній системі Android. Згідно з рішенням суду, Google використовувала Java на підставі положень про сумлінне використання, передбачених законодавством про авторське право. Таке використання операційної системи дозволяє Google не здійснювати виплат на користь розробника.

Компанія Oracle звинуватила Google в недоотриманні доходу від програмного забезпечення Java. Як наполягала Oracle, безкоштовне розповсюдження компанією Google операційної системи Android порушувало авторське право Oracle на частину програмного забезпечення Java, що в підсумку призвело до зниження виручки Oracle.

У компанії Google вказували на те, що ті елементи Java, які вона використовує в Android, не підпадають під закони про захист авторських прав.

У Oracle заявили, що мають намір оскаржити рішення суду.

Компанія Alphabet, якій належить корпорація Google, у своїй заяві назвала винесений вердикт "перемогою для Android, для всіх фахівців Java і розробників програмного забезпечення, які покладаються на відкриті і вільні мови програмування для створення інноваційних споживчих продуктів".

2012 року справу за аналогічним позовом Oracle до Google було припинено: журі присяжних не змогло дійти однозначного рішення.

Java була розроблена компанією Sun Microsystems і вийшла на ринок 1995 року. 2009 року Oracle поглинула Sun Microsystems.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram