ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко ветував закон про мита на експорт металобрухту

Президент не підписав рішення, проти якого виступив Євросоюз

Порошенко ветував закон про мита на експорт металобрухту
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в понеділок, 16 травня, ветував закон про підвищення мита на експорт металобрухту.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради в картці відповідного законопроекту №3868. Аргументи президента наразі не опубліковано.

21 квітня 2016 року парламент тимчасово, строком на три роки, підвищив мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро до 30 євро за тонну. Паралельно з підвищенням експортних мит Рада призупинила на три роки державну реєстрацію контрактів на експорт металобрухту для лібералізації зовнішньоекономічної діяльності.

Підвищення експортного мита активно лобіювали українські металурги. Вони неодноразово вказували, що не дивлячись на гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивіз брухту з країни побив рекорд і становив понад 1,2 млн тонн.

Однак ухвалений Радою закон одержав негативний відгук Євросоюзу. Представництво ЄС в Україні повідомило, що Верховна Рада, підвищивши утричі мита на металобрухт, порушила "дух і букву" Угоди про зону вільної торгівлі.

Згідно з регламентом Верховної Ради, тепер депутати мають або прийняти пропозиції президента до ветованого законопроекту (226 голосів), або подолати вето (300 голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram