ГоловнаЕкономікаДержава

Наглядову раду "Нафтогазу" очолила Юлія Ковалів

Новостворений орган покликаний виключити політичне втручання в роботу компанії.

Наглядову раду "Нафтогазу" очолила Юлія Ковалів
Юлия Ковалив
Фото: nv.ua

Незалежна наглядова рада "Нафтогазу України" 11 травня почала свою роботу, повідомляє прес-служба Мінекономіки (управляє акціями компанії).

На засіданні рада обрала голову та сформувала ключові комітети. Наглядову раду очолила перша заступниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів, її заступником обрано незалежного директора Пола Ворвіка.

Незалежні директори також очолили три постійні комітети - з питань аудиту (Чарльз Проктор), з призначень і винагород (Пол Ворвік) і з питань етики (Маркус Річардс).

Нагадаємо, незалежну наглядову раду в НАК "Нафтогаз України" створено вперше в історії компанії, вона є складовою реформи системи корпоративного управління. Реформа відповідає рекомендаціям ОЕСР з управління державними компаніями і має на меті зменшити ризики політичного втручання в роботу "Нафтогазу", а також створити сучасні механізми професійного управління компанією в інтересах громадян України. Втім, до квітня 2017 року повноваження наглядової ради будуть обмежені чинним статутом НАК. Наприклад, призначати правління і затверджувати фінансовий і інвестиційний плани компанії будуть загальні збори акціонерів, тобто за фактом - держава в особі Мінекономіки через Кабінет Міністрів.

Від держави до наглядової ради увійшли Ковалів і колишній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Ще троє членів наглядової ради відібрані на конкурсі. Це Маркус Річардс, Чарльз Проктор і Пол Ворвік.

Маркус Річардс (Marcus Richards) має досвід роботи в нафтогазовій галузі - понад 33 роки, в тому числі на керівних посадах у Вritish Рetroleum і Dana Petroleum. Консультує низку компаній та інвестиційних фондів, викладає в Aberdeen Business School. Закінчив Harvard Business School, отримав докторський ступінь в University of Wales.

Пол Ворвік (Paul Warwick) має досвід роботи в нафтогазовому секторі - понад 32 роки, в тому числі на керівних посадах в ConocoPhillips і Talisman Energy. Працював у Норвегії, Великобританії, Польщі, в Індонезії, країнах Північної і Західної Африки, Близького Сходу. Закінчив магістратуру в Cranfield Institute of Technology, навчався в London Business School.

Чарльз Проктор (Charles Proctor) має досвід роботи в нафтогазовому секторі - більш ніж 27 років, у тому числі на керівних посадах у Вritish Рetroleum і Genel Energy, працював в Азербайджані, Анголі, країнах Близького Сходу. Магістр Downing College.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram