ГоловнаЕкономікаБізнес

"Донбасенерго" виставлено на продаж

Компанія є власницею двох проблемних ТЕС на сході України.

"Донбасенерго" виставлено на продаж
Фото: zn.ua

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго", приватизована 2013 року Ігорем Гуменюком за 718 млн гривень, виставлена на продаж, пише "ЛІГА.net" з посиланням на можновладного чиновника в колишньому складі уряду. Цю інформацію підтвердив також топ-менеджер великої української енергокомпанії.

На сьогодні до складу "Донбасенерго" входять дві теплові електростанції. Старобешівська ТЕС працює на непідконтрольній території Донецької області і з початку 2015 року недоотримує гроші з України за відпущену електроенергію. Слов'янська ТЕС протягом 2014-2015 років періодично зупинялася через відсутність палива на складах.

У 2013 році "Донбасенерго" постачила понад 10 млрд кВт-год електроенергії, що становило 5,2% в загальному обсязі всієї української генерації. Її річна виручка перевищила $700 млн. Однак через початок військових дій показники різко погіршилися: 2014 року компанія виробила 7 млрд кВт-год електроенергії, виручивши за неї близько $300 млн, а 2015 року - лише 6,7 млрд кВт-год, понад половину з яких поставили в зону АТО.

Нині компанія повністю залежить від постачання антрациту із зони АТО або його імпорту з Росії.

Номінальним власником контрольного пакету 60,89% акцій "Донбасенерго" є ПрАТ "Енергоінвест Холдинг", засноване Ігорем Гуменюком. Однак це тільки один з двох головних власників Донбасенерго. За словами голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, 34% в компанії володіє старший син колишнього президента Олександр Янукович.

Присутність сім'ї колишнього президента в капіталі "Донбасенерго" побічно підтверджується низкою інших фактів. Наприклад, торік постачаеея обладнання для "Донбасенерго" з Росії фінансувала донецька "Мако Інвест", яка офіційно контролюється Олександром Януковичем. У самій "Мако" свою причетність до "Донбасенерго" спростовували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram