ГоловнаЕкономікаДержава

Другий енергоблок ЧАЕС звільнено від ядерного палива

Наступним кроком стане рішення про втрату цим блоком статусу ядерної установки.

Другий енергоблок ЧАЕС звільнено від ядерного палива
Фото: chnpp.gov.ua

Чорнобильська атомна електростанція в четвер, 21 квітня, завершила вивантаження пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з другого блоку.

Про це повідомив міністр екології Остап Семерак. "Зараз це паливо у спецпеналах і найближчим часом буде переміщено в тимчасове сховище. Блоки ЧАЕС повністю звільнено від ядерного палива і приведено до стану, який становить значно менше ризиків", - цитує міністра прес-служба його відомства.

14 квітня Держатомрегулювання видало дозвіл на вивантаження пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з блоків №1 і №2 Чорнобильської АЕС і його перевезення в сховище відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу зберігання (СВЯП-1) для безпечного розміщення та зберігання.

Наступним кроком, після завершення цих робіт і операцій, буде ухвалення ДСП "Чорнобильська АЕС" рішення про втрату цими блоками статусу ядерних установок і визнання їх об'єктами, призначеними для роботи з радіоактивними відходами, що посприяє активізації робіт зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Нагадаємо, що блок №3 повністю звільнили від ядерного палива у вересні 2010 року. У листопаді 2012 року завершили вивезення непошкодженого ядерного палива з енергоблоку №1, а у вересні 2013 року - з енергоблоку №2. Однак у басейнах витримки цих блоків у спеціальних пеналах залишалося на зберіганні пошкоджене паливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram