ГоловнаЕкономікаДержава

Реформа "Укрспирту" принесе держбюджету близько 10 млрд грн щорічно, - англійський фінансист

За ці гроші можна було б побудувати якісні дороги в усій країні, запевняє експерт.

Реформа "Укрспирту" принесе держбюджету близько 10 млрд грн щорічно, - англійський фінансист

Державній корпорації «Укрспирт» потрібен керівник нової генерації, націлений на економічний розвиток підприємства, на збіня надходжень у державний бюджет. Але, на жаль, чиновники попереднього Кабміну займали позицію спостерігача в процесі вибору нового генерального директора державної спиртової монополії. Звичайно, виробники сподіваються, що в систему просочилося достатньо реформ і що економічні інтереси країни будуть превалювати над корумпованими особистими інтересами, але, швидше за все, новий керівник буде традиційно збагачувати обраних, а не країну загалом. А це сумно, оскільки спиртова галузь могла б бути однією з пріоритетних в українській економіці - пише англійський фінансист Ніл Сміт на своїй офіційній сторінці у Facebook.

"Щорічно в Україні споживають близько 35 млн декалітрів горілки. Але 2015 року, за даними RTRI, продано лише близько 18,4 млн декалітрів (1 декалітр = 10 літрів). Чи означає це, що 16,6 млн декалітрів виготовили в домашніх умовах у вигляді самогону? Звичайно, ні. 16,6 мільйона декалітрів - це тіньовий ринок горілки, і такий обсяг міг бути виготовлений тільки в промислових масштабах. Тіньових виробників постачає спиртом державне підприємство «Укрспирт», оскільки ніхто інший спирт в Україні не виробляє. А справжніми акцизними марками нелегалів постачають представники держави, оскільки тільки органи влади можуть виготовити ці марки. Це налагоджена система, яка щорічно приносить українській економіці близько 10 млрд гривень збитків від неотриманого доходу, акцизів і ПДВ", - зазначив фінансист.

Ця сума, за його словами, вчетверо перевищує весь річний український бюджет на утримання і розвиток доріг.

"Виходить, якщо «Укрспирт» припинить постачати спирт виробникам тіньового ринку, то дороги в Україні могли б стати комфортними і безпечними. Отримавши додаткові 10 млрд грн, уряд міг би, наприклад, стимулювати кредитування малого та середнього бізнесу. Або забезпечити ветеранів АТО якісною медичною допомогою і житлом. 10 млрд грн. - це величезна сума, яку уряд України міг би просто вкласти у свої резерви, щоб захистити слабку українську валюту", - пише також експерт.

При цьому він зазначив, що «Укрспирту» потрібна команда менеджменту, яка розуміє, як будувати бізнес.

"Стара інфраструктура «Укрспирту» в правильних руках може перетворити його на одну з найперспективніших компаній в Україні; ця компанія дійсно може стати цінним компонентом експорту української економіки і виробляти більш якісний продукт, ніж просто продавати зерно низької якості в Європу", - вважає Ніл Сміт.

"На жаль, все це тільки мрії. Насправді реформи не просочилися в систему і новий голова «Укрспирту», швидше за все, буде політично призначеною особою, обраною для того, щоб скеровувати державні кошти в потрібні кишені. Проте надія є. Цього разу процес відбору кандидатур відбувається в момент, коли західні спонсори України будуть уважно стежити за рішеннями держави. Їм потрібні гарантії, що гроші, які вливають в Україну, коли-небудь повернуться. Якщо новий голова «Укрспирту» не виправдає довіри, це буде ще одним цвяхом у труну з пакетом фінансової допомоги від Заходу для України", - резюмував фінансист.

Нагадаємо, що конкурс на посаду голови "Укрспирту" формально вийшов на фінішну пряму. У понеділок, 11 квітня, мало відбутися засідання комітету, під час якого спеціальна комісія могла обрати потенційного претендента на крісло голови монополіста. Однак цього не сталося - засідання перенесли. Головним претендентом на місце керівника ДП "Укрспирту" називали литовця Арвідаса Ліпскіса.

Англійський фінансист Ніл Сміт - випускник Кембриджського університету. До 2004 року керував альтернативними інвестиціями в Morley Fund Management у Лондоні (нині Aviva Investors), де керував основним капіталом обсягом понад 6 млрд доларів. З 2004 року відомий як експерт з управління інвестиціями та фінансуванням. З 2011 року - власник Eastern Beverage Company, одного з найбільших світових виробників алкогольної продукції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram