ГоловнаЕкономікаФінанси

Дії НБУ щодо "Хрещатика" має розслідувати комісія Ради, - нардеп

Гонтареву підозрюють у пособництві російським банкам

Дії НБУ щодо "Хрещатика" має розслідувати комісія Ради, - нардеп
Михайло Головко
Фото: zz.te.ua

Керівництво Нацбанку намагається піти від відповідальності за знищення банку "Хрещактик". Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді повідомив народний депутат Михайло Головко, коментуючи недавню заяву в.о. заступника голови НБУ Катерини Рожкової, в якому вона пояснює причини банкрутства "Хрещатика".

"Вірити керівництву НБУ не годиться. Минулого року після проведення стрес-тестів вони заявили, що загроз великим банкам вже немає, можуть бути питання тільки до банків 3-4 групи. А такі банки як "Хрещатик" входять у двадцятку найбільших банків України за розміром активів", - заявив Головко.

За його словами, керівництво НБУ приховує справжні причини проблем, що виникли у "Хрещатика".

"Нехай НБУ розповість про тиск, який чинився на клієнтів банку та акціонерів з тим, щоб вони переходили в інші банки. У результаті знищення банку "Хрещатик" постраждала і київська міська влада, і комунальні підприємства, і прості кияни, які тримали в банку свої заощадження. Це політика НБУ призвела до знищення банку "Хрещатик". Необхідно створювати депутатську комісію, яка детально вивчить дії НБУ, що призвели до знищення банку", - резюмував Головко.

Учасник брифінгу народний депутат Олег Осуховський зазначив, що НБУ відмовився допомагати "Хрещатику", направивши свої зусилля на російські банки, а також "наближені" до керівництва Нацбанку фінустанови.

"Щороку мільярди виділяються на рефінансування банків. Кому виділяються? Російським банкам або банкам, наближеним до Гонтаревої. Тим часом, допомогу можна було б надавати стратегічно важливим для країни українським банкам. У тому числі і банку "Хрещатик", від банкрутства якого реально постраждала громада столиці", - підкреслив Осуховський.

Нагадаємо, 5 квітня в банк "Хрещатик" було введено тимчасову адміністрацію. Перед цим банк покинули комунальні підприємства Києва, які були його стратегічними клієнтами, серед яких "Київводоканал", "Київпастранс", "Київський метрополітен" та інші.

В.о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що "проблеми "Хрещатика" накопичувалися все минуле десятиліття". На її думку, "банк не заробляв грошей: навпаки, з середини 2014 року одержував процентний збиток, що повністю суперечить всій логіці ведення банківського бізнесу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram