ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк анонсував чистку голів держпідприємств

Прем'єр обіцяє зробити держкомпанії прозорими

Яценюк анонсував чистку голів держпідприємств
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що за результатами засідання уряду в п'ятницю, на якому було розглянуто фінансові показники найбільших держкомпаній, кілька їхніх керівників позбудуться посад.

Зокрема, прем'єр попросив міністрів, у віданні яких знаходяться держпідприємства, запросити до себе голів держкомпаній, які не розпочали тендер на вибір аудитора, і попередити їх про звільнення.

Прем'єр також повідомив, що Мінекономіки запропонувало змінити керівника держпідприємства "Укрхімтрансаміак". Він попросив Мінекономіки внести подання на звільнення інших голів держкомпаній за результатами розгляду на засіданні уряду в п'ятницю їхніх фінансових показників.

Яценюк повідомив, що Кабмін ухвалить рішення "наполегливо рекомендувати" держкомпаніям перейти на систему електронних закупівель ProZorro. Яценюк вважає, що найкоротшим шляхом для цього є внесення змін до контрактів з керівниками державних підприємств, щоб вони брали на себе зобов'язання запровадити систему ProZorro.

Прем'єр також ініціював кримінальні справи щодо зловживань на держпідприємствах.

"За результатами сьогоднішнього розгляду в правоохоронні органи мною було передано в цілому 42 матеріали щодо держкомпаній і органів державної влади та управлінь з тим, щоб було розпочато кримінальні провадження і розслідування", - сказав він.

Яценюк попросив підготувати повторне звернення до НАБУ, органів прокуратури і МВС щодо розслідування фактів зловживань у держкомпаніях і порушення кримінальних проваджень щодо конкретних керівників таких підприємств.

Прем'єр також пообіцяв звернутися до західних партнерів України, щоб вони допомогли знайти власників іноземних компаній-"прокладок", з якими мають справу українські держкомпанії, що проводять зовнішньоекономічну діяльність.

Він також висловився за розробку плану фінансової стабілізації "Укрнафти", у якій державі належить 50% + 1 акція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram