ГоловнаЕкономікаБізнес

МІУ не може визначитися з роботою залізниці в Донецькій і Луганській областях, - Дубневич

До компетенції нової ДЗ увійшли тільки підконтрольні території.

МІУ не може визначитися з роботою залізниці в Донецькій і Луганській областях, - Дубневич
Фото: ucraine.info

Міністерство інфраструктури не може дати відповідь, яким чином розмежувати рух потягів по контрольованій і не контрольованій українською владою територіях Донецької та Луганської областей. Про це заявив глава транспортного комітету Верховної Ради Ярослав Дубневич.

"Треба жорстко ставити питання. Щоб "Донецька залізниця" управлялася з контрольованої території. Щоб не було доступу до інформації, які вантажі, ешелони рухаються по території нашої країни. Ми неодноразово зверталися і до Кабміну, і в Міністерство інфраструктури, щоб це питання було вирішене. Але на сьогоднішній день на питання переміщення вантажів з тимчасово окупованих територій, нам чіткої відповіді не дано", - цитують депутата "Українські новини".

За словами Дубневича, "Укрзалізниця" поетапно виконує вимоги щодо безпеки організації руху поїздів. Філію публічного акціонерного товариства "Укрзалізниця" перенесено в Червоний Лиман, проте в компетенцію створеної "Донецької залізниці" входять лише перевезення по контрольованій території.

Яким чином в законодавчому полі проводити перевезення на неконтрольованих територіях, в Міністерстві інфраструктури не повідомляють.

За словами Дубневича, його Комітет найближчим часом порушить цю проблему перед в.о. міністра інфраструктури Володимиром Омеляном.

Нагадаємо, в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Олександр Завгородній звернувся до Ради національної безпеки і оборони з проханням підтримати збереження залізничного сполучення з підприємствами, розташованими на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Глава "Укрзалізниці" запропонував механізм, який дозволяє виконати вимоги РНБО і захистити єдину диспетчерську систему від несанкціонованого доступу. Зокрема, замість ДП "Донецька залізниця" вже створено однойменний регіональний філіал ПАТ "Укрзалізниця", розташований на підконтрольній території Донбасу в місті Красний Лиман.

Керівництво залізниці просить РНБО дозволити філії здійснювати співробітництво з суб'єктами господарювання, які ведуть свою діяльність на території проведення АТО відповідно до українського законодавства. При цьому оплата за перевезення в повному обсязі буде проводитися виключно на території, підконтрольній Україні.

Перевезення з зони АТО відбуватимуться під контролем силовиків - переміщення рухомого складу по всій транспортної мережі "Донецької залізниці" проконтролюють спецслужби і прикордонники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram