ГоловнаЕкономікаДержава

Голова Держкосмосу їде до Бразилії на переговори про відновлення проекту "Циклон-4"

Україна фактично втратила доступ до космосу.

Голова Держкосмосу їде до Бразилії на переговори про відновлення проекту "Циклон-4"
Фото: most-dnepr.info

Голова Держкосмосу Любомир Сабадош до кінця місяця відвідає Бразилію, де відбудуться переговори про відновлення проекту "Циклон-4". Про це він розповів "Укрінформу".

"На сьогодні ми фактично залишилися без незалежного доступу до космічного простору, адже "Байконур" для нас реально закритий, "Морський старт" - у підвішеному стані... А щодо "Циклону-4", то ми все ще сподіваємося, що Бразилія повернеться до розгляду цього проекту. Я планую в березні відвідати цю країну, щоб хоча б для себе зрозуміти, які шанси на спільну реалізацію проекту", - заявив Сабадош.

За його інформацією, з Бразилії надходить суперечлива інформація про те, чи є шанси на відновлення "Циклону". Один із варіантів виходу з ситуації він бачить у залученні до проекту третьої сторони.

"У такому випадку в проекті можуть бути три, чотири держави, можливо, хтось з американських фірм проявить інтерес, адже ми бачимо, що приватний бізнес пішов у космос, і в цьому напрямі є певні результати. Але готовність є: ракета-носій нами виконана майже на 87% і наземний комплекс бразильці виконали трохи більш ніж наполовину. Тому нелогічно було б це кинути", - зазначив керівник ДКАУ.

Він визнав, що відмова Бразилії від реалізації проекту “Циклон-4” з Україною сталася за "сприяння" Росії.

У 2003 році Україна і Бразилія уклали договір про довгострокову співпрацю щодо проекту будівництва космодрому "Алькантара", розташованого на узбережжі Атлантичного океану. Бразильці взяли на себе створення інфраструктури пускового комплексу. Своєю чергою, Україна взяла на себе зобов'язання розробити для космодрому нову ракету-носій, а також супутники нового покоління. Перший запуск української ракети-носія "Циклон-4" планували на кінець 2014 року, але він так і не відбувся.

Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін у квітні 2015 року говорив, що РФ хоче замінити Україну в розвитку бразильського космодрому.

Голова Держкосмосу Сабадош також розповів "Укрінформу", що на рівні ДКАУ і Держдепартаменту США є домовленість про створення спільної робочої групи, яка проведе засідання 15-20 травня під час його візиту в США.

"Думаю, ми знайдемо ті проекти, які можна спільно реалізовувати з американськими партнерами. Це може бути проект на кшталт "Морського старту", розробка двигуна на заміну [російському] РД-180, який використовується на "Атлас V", поглиблення співпраці з компанією Orbital, для якої ми виготовляємо перший ступінь ракети-носія Antares", - зазначив голова ДКАУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram