ГоловнаЕкономікаБізнес

МЕРТ заклав недосяжні показники в баланс брухту на 2016 рік, - металурги

Реальний прогноз заготівлі - 2,5 млн тонн з планом 4,6 млн.

МЕРТ заклав недосяжні показники в баланс брухту на 2016 рік, - металурги
Фото: pixabay.com

Міністерство економічного розвитку і торгівлі будує баланс металобрухту на 2016 рік на недосяжних показниках.

Про це йдеться у зверненні організацій до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, голови парламентського комітету з питань економічної політики Андрія Іванчука і голови комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктора Галасюка.

Згідно зі зверненням, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) наказом від 1 березня 2016 року затвердило розрахунковий баланс утворення і споживання брухту чорних металів на внутрішньому ринку з обсягом експорту на рівні 1,1 мільйона тонн, повідомляє "Канал 24".

При цьому галузеві об'єднання і народні депутати не раз закликали обмежити вивезення стратегічної сировини через її дефіцит на внутрішньому ринку.

За даними металургів, за останні п'ять років збір брухту в Україні впав майже удвічі - до 4,3 мільйона тонн 2015 року. Тільки в січні-лютому 2016 року збір брухту знизився на 53% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 285 тисяч тонн.

Водночас МЕРТ прогнозує збільшення заготівлі брухту цього року на 7% - до 4,6 мільйона тонн, тоді як цифри говорять про те, що такий рівень заготівлі недосяжний. Реальний прогноз є на рівні 2,5-2,8 мільйона тонн. Цифри показують системний дефіцит сировини для внутрішнього користування, який міг би повністю покриватися брухтом, відвантаженим на експорт.

Як сказано у зверненні, представники МЕРТ без консультацій і широкого обговорення з громадськістю затвердили баланс на вимогу металобрухтників. Водночас виробники металу дізналися про це зі ЗМІ.

"Перетворення України на сировинну базу для іноземної металургії призведе до дефіциту металобрухту в майбутньому і, відповідно, до занепаду металургії та пов'язаних з нею галузей: гірничої, феросплавної, транспортної та енергетичної. У результаті держава не тільки недоотримає і валюту, і надходження до бюджету, а й опиниться у скрутному суспільному становищі, пов'язаному із зупинкою містотворчих підприємств", - наголошують у листі.

В об'єднаннях металургів вважають, що нинішній механізм держрегулювання не дає ефективного рішення проблеми і потребує оновлення. І пропонують на законодавчому рівні визначити механізм, який задовольняв би потреби всіх учасників ринку.

Зокрема, металурги пропонують прийняти законопроекти про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури (№3868 і №3873 від 2 лютого 2016 року).

Металурги просять парламентарів "звернути увагу на критичну ситуацію на ринку металобрухту і, щоб уникнути катастрофічних наслідків для металургійного комплексу, який разом із суміжними галузями забезпечує зайнятість близько 185 тисяч людей і платить мільярдні податки, вжити всіх можливих, передбачених законодавством заходів для повного захисту вітчизняного виробника до моменту стабілізації обсягу залишків металобрухту на металургійних підприємствах на належному рівні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram