ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду в розмірі 257 млрд гривень

Власні надходження ПФ покриють менш ніж половину витрат.

Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду в розмірі 257 млрд гривень
Фото: www.rbc.ua

Кабінет Міністрів у четвер затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2016 рік із доходами і витратами 257 млрд гривень. Із них власні надходження фонду за рахунок ставки єдиного соцвнеску становитимуть близько 110 млрд гривень.

Представляючи проект бюджету, міністр соцполітики Павло Розенко наголосив, що доходи фонду від ЄСВ скоротяться у зв'язку зі зниженням його ставки і закликав підприємців зробити крок у відповідь. "Ми всі чекаємо від бізнесу на кроки в напрямку легалізації зайнятості та зарплат і чекаємо, що зекономлена частина ставки ЄСВ піде на підвищення зарплат в Україні. Таким чином це дозволить дати більше доходів Пенсійному фонду", - сказав Розенко.

Різниця між власними надходженнями та запланованими витратами буде покрита з державного бюджету у вигляді дотації.

"Бюджет повністю збалансований і дозволяє повністю забезпечити виплати всім пенсіонерам, враховуючи і те, що з 1 травня і 1 грудня відбудеться планове підвищення мінімальної пенсії. На сьогодні вона становить 1074 гривні, з 1 травня 2016 року розмір буде 1130 гривень і з 1 грудня 2016 року - 1208 гривень", - сказав Розенко.

Нагадаємо, 2015 року Кабінет Міністрів підготував проект нової пенсійної реформи, в рамках якої замість одного джерела фінансування пенсій повинні з'явитися три.

Проект реформи складається з чотирьох законопроектів і включає п'ять основних положень:

Наведення порядку в нинішній солідарній системі пенсійного забезпечення, яка передбачає, що пенсії фінансують працюючі громадяни.    

Ліквідація спеціальних пенсій. З 1 січня 2016 року пенсії для держслужбовців, депутатів, прокурорів і т.ін. нараховуватимуть за тим самим законом, що й пенсії звичайних громадян. Виняток становитимуть військові.    

Введення накопичувальної системи, коли працюючий громадянин буде фінансувати власну майбутню пенсію. За словами міністра соцполітики Павла Розенка, накопичувальну систему запроваджуватимуть з 1 січня 2017 році за умови, що відновиться економічне зростання. Страховий внесок становитиме 2% у 2017 році, до 2022 року він зросте до 7%. Одночасно повинно знизитися навантаження на роботодавця. Накопичувальна система буде обов'язковою для громадян віком до 35 років і добровільною для тих, кому вже виповнилося 35 років.    

Введення професійної пенсійної системи в рамках накопичувальної системи. Цей пункт включає тих, хто сьогодні виходить на пенсію раніше, ніж решта (наприклад медики). Вони теж будуть включені в накопичувальну систему, але за них доплачуватиме держава.    

Розвиток недержавного пенсійного страхування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram