ГоловнаЕкономікаДержава

Кабміну запропонували об'єднати державні бази даних в одну систему

Усі наявні інформаційні портали не пов'язані між собою

Кабміну запропонували об'єднати державні бази даних в одну систему
Андрей Тарнопольский
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів мусить об'єднати усі державні і муніципальні бази даних у єдину систему.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна "Що втрачає Україна, не використовуючи свій інформаційний ресурс?" сказав Андрій Тарнопольський, голова правління ГО "Центр геопросторових даних України".

"Сьогодні популяризується велика кількість нових розробок. Я виписав собі: ProZorro, E-Data, "Відкритий бюджет", e-government і data.gov.ua. Усі ці портали не пов'язані між собою. Понад те, їх неможливо інтегрувати, вони не мають геоприв'язку. Простий приклад: якщо ми говоримо, що на такий-то район виділили бюджет на ремонти шкіл, ми не знаємо, на яку школу пішло скільки грошей. І ми не можемо контролювати - зроблено ремонт чи ні. Ми провели таке дослідження: скільки грошей було витрачено у 2015 році на інформатизацію у країні. Ми не знайшли таких даних, тому що треба було вибирати за кожним міністерством, за кожним підприємством, тому що різні коди, різні назви. Тобто портал є, витратили багато сил, інтелекту - а воно не інтегроване і відобразити графічно ми не можемо", - сказав Тарнопольський.

На його думку, вирішити цю проблему можна створенням спеціального агентства, яке виробить єдині правила для відображення даних. "Агентство геопросторових даних мало б об'єднати всіх цих людей і створити єдиний національний портал геопросторових даних, на якому були б усі дані, які нас цікавлять", - сказав він.

"Ось виникає питання: є річка і є будинок, чи входить він у прибережно-захисну зону чи ні? Громадськість починає з'ясовувати, пише запити, отримує відповіді... Минають місяці! Ця система дозволить отримати такі дані за час одного кліка", - пояснив Тарнопольський.

Він додав, що створення такої бази також залежить від Верховної Ради і уряду, які мусять ухвалити відповідні закони та нормативно-правові акти.

"Окремо хочу сказати, що якщо ми не введемо дані в економічний обіг, якщо дані не стануть товаром, якщо до цього товару не визначать вимоги, стандарти, то ми ніколи не наведемо порядок в інформації. Світовий тренд такий: потрібно створювати такі інформаційні масиви, які будуть включати онлайн-сервіси і приносити прибуток. Якщо до 2012 року Євросоюз наполягав на безкоштовному використанні даних, то минуло кілька років, і вони від цього відмовилися, оскільки всі дані застаріли, актуалізації не відбувалося, і їх перестали використовувати. Тобто мова йде про те, що дані - це товар", - сказав Тарнопольський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram