ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк спростив переказ валюти за кордон

Фізичні особи-резиденти тепер можуть надавати в банк підтверджувальні документи, роздруковані з Інтернету

Нацбанк спростив переказ валюти за кордон
Фото: EPA/UPG

Національний банк України спростив здійснення переказів за межі України для фізичних осіб-резидентів. Із цією метою 29 лютого правління НБУ затвердило постанову №123 "Про внесення змін до Правил здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні".

Постанова спрямована на вирішення двох проблем, ідеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

По-перше, на сьогодні в законодавстві України поняття "родичі" визначає коло осіб залежно від цілей його застосування. Зокрема, Кримінальний, Цивільний і Сімейний кодекси під цим поняттям охоплюють різне коло осіб.

"З метою однозначного підходу при здійсненні переказів за межі України відтепер чітко окреслено коло осіб, які вважаються "родичами", - йдеться в повідомленні.

Це поняття охоплюватиме батька, матір, вітчима, мачуху, сина, доньку, пасинка, падчерку, бабусю, дідуся, прабабу, прадіда, внуків, правнуків, брата, сестру (рідних та названих), двоюрідних братів і сестер, тітку, дядька, племінницю, племінника, усиновлювача, усиновленого опікуна або піклувальника, особу, яка перебуває під опікою або піклуванням, чоловіка, дружину.

По-друге, Національний банк пом'якшив окремі вимоги до підтверджувальних документів, що їх фізичні особи-резиденти повинні подавати при здійсненні переказів за межі України. Тепер для цього можна надавати в банк підтверджувальні документи, роздруковані з Інтернету.

Такий спрощений порядок буде застосовуватися до переказів за межі України на різні цілі в сумі, що перевищує 15 тис. грн в еквіваленті. Зокрема, перекази на такі цілі: оплату лікування в медичних закладах іншої держави, транспортування хворих, навчання, придбання літератури та передплатних видань та деякі інші.

Постанова набуває чинності з 2 березня 2016 року.

Нагадаємо, 23 лютого заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що Нацбанк готовий продавати валюту на міжбанку для підтримки гривні. З початку року НБУ провів три аукціони з купівлі валюти і десять аукціонів з її продажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram