ГоловнаЕкономікаБізнес

"Шовковий шлях" з України в Китай запустимо в березні, - Завгородній

«Укрзалізниця» має намір запустити на маршруті два власні пороми.

"Шовковий шлях" з України в Китай запустимо в березні, - Завгородній
Фото: container.ru

Транскаспійський транспортний коридор з Європи в Китай почне повноцінно працювати на початку весни. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив в.о. голови ПАТ «Укрзалізниця» Олександр Завгородній.

«Як такого старту ще не було. Був тестовий потяг, щоб оцінити ситуацію - де і які існують проблеми чи обмеження. Запуск руху поїздів ми плануємо в березні. Коли «Шовковий шлях» запрацює, ми зможемо доставляти вантаж із Китаю до кордону з Польщею за 11 діб. Практично той самий час поїзд витрачає на рух через Росію», - зазначив Олександр Завгородній.

За його словами, для зниження ціни перевезень «Укрзалізниця» має намір запустити на маршруті два власні пороми.

«Це дозволить помітно здешевити перевезення вантажів «Шовковим шляхом», зробивши маршрут більш привабливим і конкурентоспроможним. Наші колеги з Польщі та Німеччини неодноразово заявляли, що вони зацікавлені у створенні цього транспортного коридору. І сьогодні ми з ними працюємо над формуванням єдиної політики, щоб створити єдиний тариф», - підкреслив голова УЗ.

Він пояснив, що для України цей маршрут має стратегічне значення з погляду національної безпеки.

«Ми ще минулого року передбачали ризик транспортної блокади з боку Росії. І заздалегідь «підстелили соломки», активізувавши переговори про створення коридору. Якби цей процес не запустила «Укрзалізниця», нам зараз довелося б починати все з нуля. Створенню «Шовкового шляху» я свого часу присвятив багато часу і сил: як бачимо, вони дали результат», - зазначив Олександр Завгородній.

Нагадаємо, Транскаспійський транспортний коридор до Китаю проходить територією України, Грузії, Азербайджану та Казахстану. Він перетинає Чорне і Каспійське моря. Перший експериментальний потяг з України запустили 15 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram