ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінагрополітики відмовилося від усіх своїх держпідприємств (документ)

Павленко запропонував ФДМ забрати усі 429 компаній

Міністерство аграрної політики і продовольства готове негайно передати всі підприємства агропромислового комплексу до сфери управління Фонду держмайна. Відповідний лист до Фонду підписав міністр Олексій Павленко, повідомляє прес-служба відомства.

Мінагрополітики готове передати до Фонду держмайна 429 суб'єктів господарювання. З них 209 підприємств знаходяться в процесі ліквідації у зв'язку з незадовільним фінансово-економічним станом, банкрутством, відсутністю майна тощо.

127 підприємств зі списку знаходяться в процесі реорганізації шляхом приєднання до ДП "Конярство України", "Укрліктрави", "Укрспирт", "Центр сертифікації і експертизи насіння та садивного матеріалу", які в подальшому мають приватизувати.

42 підприємства (зокрема, ДП "Артемсіль" і ДП "Укрспирт") можуть бути приватизовані після виключення із закону "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", ще 51 підприємство не заборонено до приватизації. Таким чином, після внесення змін до відповідних нормативно-правових актів, приватизації підлягають 93 підприємства.

Тільки 15% підприємств з тих, що планується передати, знаходяться на території м.Києва та Київської області, а решта - розташовані в інших регіонах.

У листі також зазначається, що для забезпечення заходів щодо ліквідації, реорганізації та приватизації підприємств АПК, передача ДП можлива з урахуванням передачі необхідної кількості працівників Мінагрополітики.

"Фонд держмайна має спеціальний статус органу, в тому числі і з питань приватизації держпідприємств, має розгалужену систему регіональних відділень. Кількість його фахівців з цього напряму перевищує кількість відповідних працівників Мінагрополітики більш ніж у сто разів. Тому Фонд держмайна - чи не єдиний орган, здатний якісно і своєчасно підготувати підприємства до ліквідації, реорганізації та приватизації", - розтлумачує ситуацію експерт "Фонду розвитку українського села" і фінансовий аналітик Юрій Тарасенко.

"Міністерство ініціювало передачу усіх ДП за своєю сферою управління др сфери управління ФДМ. ДП, не заборонені до приватизації, ФДМ може прийняти самостійно на рівні відносин "Мінагрополітики - ФДМ". А заборонені можуть бути передані за рішенням Кабінету Міністрів Україна. Надалі ж процедура зняття заборони на приватизацію держпідприємств - компетенція Верховної Ради України", - підкреслив Тарасенко.

Нагадаємо, що жодне підприємство МінАПК не приносить прибуток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram