ГоловнаЕкономікаБізнес

На Запорізьку АЕС доставили ядерне паливо Westinghouse

Друга атомна станція почала перехід з російського на американське паливо.

На Запорізьку АЕС доставили ядерне паливо Westinghouse
Фото: npp.zp.ua

Американська корпорація Westinghouse поставила першу партію ядерного палива на Запорізьку атомну станцію, повідомила в понеділок прес-служба НАЕК "Енергоатом".

Паливо виготовлено на шведському заводі Westinghouse Electric Sweden AB.

Його будуть завантажувати в рамках пілотного проекту в п'ятий енергоблок ЗАЕС. Перед цим повинні модифікувати систему внутрішнього реакторного контролю, яка має забезпечити експлуатаційний контроль тепловидільних збірок. Також зараз на розгляді в Державній інспекції ядерного регулювання України перебуває технічне рішення про впровадження палива Westinghouse на ЗАЕС.

Якщо пілотний проект буде визнано успішним, завантаження палива виконають і на енергоблоках №3, №4 та №1.

5 листопада 2015 року представники Запорізької АЕС і компанії Westinghousе підписали угоду про тестування на станції програмного комплексу BEACON TSM, розробленого Westinghousе і призначеного для нейтронно-фізичних розрахунків параметрів активної зони реактора, в якому експлуатують паливо двох виробників.

Установка комплексу BEACON TSM на ЗАЕС випереджає розширення співпраці між "Енергоатомом" і Westinghouse у використанні палива ТВС-WR на енергоблоках ЗАЕС. Забезпечення роботи змішаної активної зони реактора вимагає модернізації систем внутрішнього реакторного контролю.

Раніше така модернізація була проведена на блоці №3 ЮУАЕС, в активній зоні якого з 2005 року експлуатують паливні складки двох виробників - "ТВЕЛ" і Westinghousе. До модернізації систем внутрішнього реакторного контролю енергоблоків ЗАЕС залучать, як і на ЮУАЕС, НВО "Імпульс".

Нагадаємо, що зараз Україна майже повністю залежить від Росії в постачанні ядерного палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram