ГоловнаЕкономікаБізнес

Як рейдери захоплюють “Електроважмаш”

Доля п’яти тисяч працівників “Електроважмашу” опинилася під загрозою через рейдерські схеми колишнього керівництва, заявяє в.о. директора Дмитра Костюка. Харківський “Електроважмаш” – єдине в Україні підприємство, яке виробляє енергетичне обладнання для теплових та гідроелектростанцій – сьогодні опинився під загрозою паралічу. Суть конфлікту полягає в тому, що звільнений за наказом Мінекономрозвитку колишній керівник заводу Володимир Глушаков намагається повернути собі важелі управління, використовуючи класичні рейдерські схеми. При цьому він відкрито демонструє колективу підприємства домовленості із впливовими політиками та олігархами, зокрема - Миколою Мартиненком та Костянтином Григоришиним. Свідченням тому є записи зборів, що провів екс-керівник, намагаючись заручитися підтримкою працівників «Електроважмашу».

Нинішній в.о. директора “Електроважмашу” Дмитро Костюк заявляє, що в ситуацію повинно втрутитись вище державне керівництво. В інтерв’ю він розповів про перебіг подій на підприємстві.

Дмитро Васильовичу, розкажіть будь-ласка, з чого почався конфлікт?

27 серпня 2015 року екс-керівника “Електроважмашу” пана Глушакова було звільнено з посади директора згідно з наказом Міністерства економічного розвитку та торгівлі України (МЕРТ). В свою чергу, того ж дня мене було призначено тимчасово виконуючим обов’язки директора. Підставою для звільнення Глушакова стало грубе порушення умов контракту, що укладається між керівником підприємства та МЕРТ. А саме – недоотримання підприємством прибутку у великому розмірі.

5 листопада того ж року відповідно до рішення Печерського суду Києва міністерство видало наказ про відновлення Володимира Глушакова на посаді. І водночас звільнило його, але вже з інших підстав – через грубе порушення порядку валютних розрахунків, внаслідок чого наше підприємство зазнало збитків у розмірі понадбільше 2,6 млн. грн. З цим рішенням міністерства екс-директор також не погодився і знову подав позов до Печерського суду. При цьому у частині поновлення на посаді рішення суду підлягало негайному виконанню, але воно має відбуватися виключно за участі виконавчої служби, про звернення Глушакова до якої інформація відсутня. У свою чергу, МЕРТ подало апеляцію на рішення суду. Таким чином, законної сили це рішення суду не набрало.

Як події розгорталися далі?

19 січня Володимир Глушаков з'явився на підприємстві у супроводі озброєної охорони: підрозділу «Титан» та людей у камуфляжі та із спецзасобами з охоронно-консалтингової компанії «Борисфен» з Дніпропетровська. Щодо останньої, до речі, в ЗМІ міститься інформація про її участь у рейдерських захопленнях разом із бійцями батальону «Дніпро-1». Також Глушаков надав виписку з ЄДРПОУ, згідно з якою він є керівником підприємства з 28 серпня 2015 року, та копію рішення Печерського райсуду м.Києва про скасування наказу Мінекономрозвитку про його звільнення.

В супроводі охорони, Глушаков зайняв свій колишній кабінет, оголосивши, що він приступає до виконання обов'язків директора. Він отримав доступ до печатки підприємства та фінансової документації.

Важливо й наступне – запис у реєстрі повинен з'явитись тільки після того, як міністерством буде видано наказ про відновлення директора на посаді і поновлення контракту з ним. Але він з'явився раніше цих подій. Тобто Володимир Глушаков, не чекаючи остаточних рішень вищої судової інстанції, оголосив себе директором. А 28 січня, користуючись моєю відсутністю на підприємстві, він самовільно видав відповідний наказ та оголосив на селекторній нараді, що він поновлений на посаді рішенням Печерського суду і є законним керівником.

А що в цей час робили ви? Якими були ваші дії?

Ми одразу повідомили міністерство та зайнялися упорядкуванням документів у Держреєстрі. Ще 25 січня юристи «Електроважмашу» подали заяви в облуправління СБУ в Харківській області та до Генпрокуратури України про захоплення підприємства екс-директором. Крім того, я звернувся до комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони з проханням, по-перше, негайно звернутися до Генпрокуратури, СБУ, МВС та Харківської обласної держадміністрації та вжити вичерпний перелік заходів реагування. Як виконуючий обов’язки директора на законних підставах, я вимагаю забезпечити дієвий захист інтересів підприємства, його трудового колективу та держави в цілому, оскільки це питання відноситься до сфери національної безпеки.

Хто саме, на вашу думку, стоїть за екс-директором «Електроважмашу»?

Пан Глушаков відкрито заявляє про свої тісні стосунки із олігархами. 1 лютого він зібрав трудовий колектив заводу та повідомив, що ще у 2006 році бізнесмен Костянтин Григоришин планував купити «Електроважмаш». На виконання цього плану у 2015 році на посаду заступника директора з антикризового управління був прийнятий колишній заступник директора Запорізького трансформаторного заводу Гостіщєв О.В., який звільнився 18 січня цього року. За словами Глушакова, на зустрічі з працівниками на управління заводом впливав відомий екс-депутат Верховної Ради України.

Чому саме “Електроважмаш”? В чому полягає його цінність?

Унікальність «Електроважмашу» підтверджується партнерством з підприємствами з більше ніж 50 країн світу. Трудовий колектив заводу складає більше 5 тисяч чоловік. Створивши чудову конструкторську школу і сучасне високотехнологічне виробництво, «Електроважмаш» упевнено зайняв провідні позиції на світовому ринку постачальників продукції електромашинобудування. Підприємство є постачальником продукції для найбільших енергетичних компаній України і світу. «Електроважмаш» забезпечує унікальним устаткуванням переважну частину вітчизняних тепло- і гідроелектростанцій. Продукція заводу не поступається за якістю світовим лідерам машинобудування і є для них серйозним конкурентом. «Електроважмаш» – це єдиний виробник енергетичного обладнання, що використовується на переважній кількості теплових- та гідроенергетичних станціях України.

Яка зараз ситуація на підприємстві? Як дії екс-директора вплинули на роботу заводу в цілому?

З 2 лютого в ЄДРПОУ в якості ще одного підписанта з’явився заступник директора з економічних питань Довгий О.М. Крім того, відомо, що В. Глушаков звернувся мінімум із двома позовами до Адміністративного окружного суду м.Києва про незаконність дій МЕРТ при звільненні та про незаконність оголошеного конкурсу на посаду директора. В обох провадженнях суддями винесено забезпечувальні ухвали про зупинення дії наказу про звільнення та зупинення конкурсу, та заборону внесення даних щодо керівника до реєстру. Тож можна зробити висновок, що Глушаков докладає всіх зусиль, аби заблокувати виконання функцій МЕРТ як органу управління державним підприємством.

Як висновок – на сьогоднішній день ситуація на заводі вкрай важка, адже своїми протиправними діями В. Глушаков унеможливив нормальну роботу одного з найбільших державних підприємств України, яке має стратегічне значення для економіки та енергетичної безпеки держави. Що стосується колективу, то під загрозою опинилася не лише виплата заробітної плати, через плутанину з підписами згідно з даними держреєстру, але й існування пяти тисяч робочих місць. У всіх працівників є родини, діти і їхня доля опинилася під загрозою через рейдерські схеми колишнього керівництва. Взагалі, завод, якому має виповнитися 70 років, мабуть, вперше за всю довгу історію підійшов до межі розвалу, причому через одну людину, яка порушила закон, а тепер намагається ним же прикриватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram