ГоловнаЕкономікаФінанси

Екс-міністр: валютні спекуляції стали найвигіднішим бізнесом в Україні

Суслов підрахував, що на доларах можна було заробити 63% річних

Екс-міністр: валютні спекуляції стали найвигіднішим бізнесом в Україні
Виктор Суслов
Фото: Макс Требухов

Екс-міністр економіки України Віктор Суслов вважає, що валютні спекуляції стали найвигіднішим бізнесом в Україні. Про це він заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

Він зазначив, що валютний курс на середу, 3 лютого, становить 25,87 гривні за долар, тоді як рік тому в січні він був 15,61 гривні за долар. "Ті, хто купив долари рік тому, заробив 63%", - заявив він.

"Національний банк почав проводити політику гривні-потопельниці, у результаті якої загнав нашу гривню у сферу валютної спекуляції. Величенний обсяг операцій пішов на ринок валюти. Дивіться, скільки у нас пішло з депозитних валютних рахунків резидентів: відтік валюти перевищив 8 млрд доларів за рік. На руки, в тіньову економіку пішло більше, ніж ми отримали від Міжнародного валютного фонду", - сказав Суслов.

При цьому він визнав, що девальваційні очікування формуються не тільки через політику Національного банку і його валютні обмеження.

"На сьогодні головною причиною пониження курсу гривні є політичні чинники, що свідчать про глибоку кризу, у якій знаходиться Україна", - сказав колишній міністр.

Серед них він назвав низьку, на думку Суслова, компетенцію уряду, яка призвела до різкого зниження валютних надходжень від експорту і невдалих переговорів з МВФ.

"Україна вже п'ять місяців не отримує чергових траншів. А за скромним оголошенням, що готується новий меморандум, можна зробити висновок, що старий провалився. Це все позначається на очікуваннях. Всі розуміють, що тільки на траншах МВФ ще якось можна стримувати валютний курс", - заявив Суслов.

Крім того, екс-міністр нагадав про відсутність прогресу в мирних переговорах щодо Донбасу, що також негативно позначається на курсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram