ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ запідозрив українські АЗС у ціновій змові

Незважаючи на зниження ціни на нафту, роздрібні ціни на бензин залишаються незмінними

АМКУ запідозрив українські АЗС у ціновій змові
Фото: EPA/UPG

Антимонопольний комітет почав розслідування можливої змови операторів роздрібного ринку світлих нафтопродуктів.

Про це повідомляє офіційний сайт АМКУ.

"Стрімке здешевлення нафти протягом 2015 року та на початку 2016 року на світових ринках зумовило зниження вартості бензину і дизельного палива на європейських ринках ... Тоді як цінова політика вітчизняних операторів ринку не повною мірою корелюється із змінами факторів, що впливають на ціноутворення", - йдеться в повідомленні.

АМКУ відзначає, що якщо середні роздрібні ціни на дизельне паливо протягом зазначеного періоду знижувалися, то середні роздрібні ціни на бензин А-95 протягом останніх чотирьох місяців були практично незмінними.

"Станом на 19 січня ціни на бензин марки А-95 варіювалися в межах від 18,00 грн/л до 20,99 грн/л ... Зазначений рівень цін був високим і, зокрема, перевищував індикативну роздрібну ціну на АЗС у другій декаді січня 2016 року, яка, за розрахунками Міненерго, становить 19,67 гривень/літр", - наголошується в повідомленні.

В АМКУ відзначають, що такі дії операторів ринку можуть призводити до обмеження конкуренції на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів.

Тепер Комітет збирає і аналізує докази у цій справі, після чого відповідачам будуть напрвлені вимоги про надання інформації.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зажадав прив'язати ціну на бензин до котирувань нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram