ГоловнаЕкономікаФінанси

З Дельта Банку намагалися вивести активи на 20 млрд гривень

Наразі стосовно операцій ведуться судові розгляди

З Дельта Банку намагалися вивести активи на 20 млрд гривень
Фото: finbalance.com.ua

Кілька компаній намагалися вивести зі збанкрутілого Дельта Банку активи на суму близько 20 млрд гривень, повідомив у вівторок ліквідатор фінустанови Владислав Кадиров.

"Була спроба вивести активи на суму близько 20 млрд грн, намагалися вивести забезпечені хороші кредити, платоспроможні кредити. Ми визнали ці операції нікчемними, присікли їх, розгорнули і повернули на баланс. Тепер вони у нас офіційно на балансі як заборгованість", - цитує ліквідатора "Інтерфакс-Україна".

Наразі стосовно операцій ведуться судові розгляди.

Серед таких угод Кадиров назвав спробу компанії Cargill за рахунок акредитиву вивести з Дельта Банку кредит на загальну суму понад $100 млн. "Ми побачили, що ті акредитиви не мають юридичної чинності, і подали до суду. В цілому на компанію Cargill укладено 17 фіктивних акредитивів на загальну суму понад $100 млн. Це так зване "позабалансове схлопування" на суму близько 2,5 млрд грн, яку втрачає банк", - підкреслив він.

За аналогічною схемою провели угоди з Ощадбанком - на 2 млрд грн, компанією "Фокстрот" - на 2 млрд грн, Авант Банком - 0,5 млрд грн, а також з Державною іпотечною установою (ДІУ) і оператором мобільного зв'язку МТС.

"Ощадбанк уклав договори поступки на хороші кредити, з хорошим забезпеченням - на 2 млрд грн. Наша комісія визнала ці договори нікчемними і, таким чином, ми повернули ці гроші на баланс. Ми боремося, щоб кредитором за цими кредитами залишився Дельта Банк, а не Ощадбанк. Ощадбанк не коментує ситуацію", - повідомив Кадиров.

Якщо фонду вдасться повернути всю суму активів на баланс банку, то фінустанова зможе вирішити проблему четвертої черги (депозити понад 200 тис. грн), загальні вимоги якої, за попередніми оцінками, становлять 10-12 млрд грн.

Нагадаємо, що Дельта Банк - це найбільший банк-банкрут, який виявився в управлінні Фонду гарантування вкладів. З жовтня 2015 року він знаходиться у стадії ліквідації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram