ГоловнаЕкономікаДержава

Економіка України почне відновлення вже у 2016-му, - глава СБ

Однак, за його словами, зберігаються високі ризики і на внутрішньому, і на глобальному рівні

Економіка України почне відновлення вже у 2016-му, - глава СБ
Фото: africagreenmedia.co.za

Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан розповів про перспективи української економіки, потенційні ризики і позитивні фактори.

Про це він сказав на зустрічі Європейської бізнес асоціації "Інвестиційний клімат України: глобальний огляд", повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

"У довгостроковій перспективі ми налаштовані в цілому оптимістично щодо перспектив української економіки. Необхідно вірити в майбутнє цієї країни. Україна володіє третиною світового чорнозему. У неї прекрасне географічне положення: близькість до найбільшого платоспроможного ринку Європи, величезний транзитний потенціал. І що найважливіше: в Україні дуже багато талановитих і освічених людей. Але дуже погано працюють державні інститути. Разом з тим, якби ми не бачили поліпшення за останні 18 місяців, не бачили певних зрушень, ми б не інвестували $5 млрд в Україну. Певні позитивні для української економіки сигнали ми почали отримувати ще в другій половині минулого року. У першому півріччі ВВП України знизився майже на 16%, а в другому падіння сповільнилося. У підсумку скорочення українського ВВП склало 11,6%. На 2016-й ми прогнозуємо вже зростання ВВП на 1%", - розповів директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови.

"Але при цьому цифра не має такого суттєвого значення. Той факт, що економіка так сильно впала за останні два роки, робить несуттєвим, наскільки зросте ВВП у 2016-му: на 1, 2, 5% - все одно це буде дуже мало. Дуже важливо, що відновлення, нехай і невелике, дозволить інвесторам поступово відновити довіру до української економіки. Це набагато важливіше, ніж конкретні цифри зростання. Зрозуміло, можливе і зниження ВВП. Але я сподіваюся, з огляду на ті дані, що ми маємо, і враховуючи тенденції, які споглядаємо, що пік падіння минув і економіка почне відновлення. Потрібно зберегти цю тенденцію, наразі вона досить крихка. Владі рано заспокоюватися: ситуація далека від стійкої стабільності", - додав Чімяо Фан.

"Існують значні ризики. По-перше, глобальна макроекономічна ситуація. На глобальних фінансових ринках спостерігається невизначеність і турбулентність. Суттєво сповільнюється зростання економіки Китаю та інших економік країн БРІК. Скорочення їхнього ВВП на 1% неминуче впливає і на світову економіку: зростання ВВП країн, що розвиваються, зменшується на 0,8%, а світового - на 0,4%. Позначається і повільне відновлення економік європейських країн, підвищення облікової ставки ФРС, складне економічне становище сусідніх з Україною країн. Сповільнення економік країн БРІК, звичайно, відбивається і на ціні сировинних товарів - вона знижується. Умови для експортерів сировини погіршуються. Хоча Україна знаходиться у дещо кращому становищі, ніж багато інших сировинних країн. Ціна на один із ключових експортних продуктів України - зерно - не впала так суттєво, як на вуглеводні, метал і руду. Водночас інші експортні товари України різко подешевшали, і поки не варто очікувати пожвавлення на ринках металу або хімічної продукції", - зазначив фінансист.

"Безумовно, впливає і різке скорочення торгівлі з Росією. У 2015 році експорт до РФ становив 15% всього українського експорту, а зараз він далі скорочується. І це скорочення також впливає на економіку країни. Звичайно, позитивну роль в українському експорті зіграє набрання чинності угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Це дозволить впровадити в Україні європейські стандарти, а в перспективі - наростити експорт. Судячи з географічного положення України, це дає величезні можливості для взаємовигідної торгівлі", - каже глава СБ.

"Україна мусить переглянути структуру свого експорту. Наприклад, в аграрній галузі у ваших фермерів не так багато можливостей успішно конкурувати з європейськими сільгоспвиробниками. Але на українську продукцію є величезний попит в Азії, Африці, на Близькому Сході. І якщо інвестклімат в Україні покращиться, то азійські та африканські інвестори зацікавляться експортним потенціалом країни і вкладатимуть у неї кошти, збільшуватимуть виробництво. Наприклад, у Китаї зростають витрати на оплату праці і збільшується собівартість виробництва. Відповідно, китайські інвестори вже розглядають можливості інвестувати в інші країни, серед яких і Україна, тим більше що нові вкладення підвищать конкурентоспроможність української продукції і допоможуть їй успішно виходити на один з найпривабливіших ринків - у Євросоюз", - підкреслив також він.

"Не варто забувати і про тривалий конфлікт на сході України. Якщо його вдасться вирішити або стримати його розвиток, то ми очікуємо більш інтенсивне економічне зростання. Але якщо буде ескалація конфлікту, то це обмежить можливості відновлення економіки. Ще один ризик - блокування реформ. В Україні накопичилося багато структурних реформ, які необхідно провести якомога швидше. У сформованій ситуації, що поставила перед владою України нелегкі виклики, уряд провів суттєві стабілізаційні реформи. Але при цьому, з тими складнощами і безпрецедентними викликами, що стоять перед країною, цих реформ, очевидно, недостатньо. На жаль, за останні місяці ми спостерігаємо значне уповільнення темпів реформ. Надзвичайно важливо, щоб влада залишалися на нинішньому реформістському курсі. Громадянське суспільство та ЗМІ можуть і мусять зіграти в цьому ключову роль", - нагадав Чімяо Фан.

"Якщо подивитися на обговорення бюджету 2016 року, дебати щодо податкової реформи і затримку з виконанням вимог меморандуму з МВФ, то можна помітити, що саме блокування процесу реформ стає однією з головних загроз економіці України у 2016 році. Цей фактор багато в чому визначає, чи зможе країна стати на шлях стійкого і стабільного розвитку", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram