ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" відмовився визнати штраф України на 85 млрд гривень

Компанія вважає, що лише Стокгольмський суд має право розглядати транзитний контракт

"Газпром" відмовився визнати штраф України на 85 млрд гривень
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" заявив, що не визнає рішення Антимонопольного комітету України про накладення штрафу в розмірі 85 млрд гривень.

У п'ятницю АМКУ оштрафував "Газпром" на цю суму "за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами території України компанією "Газпром" як монопольним покупцем".

"Це викликає сильний подив, оскільки "Газпром" не здійснює підприємницької діяльності на території України, передаючи НАК "Нафтогаз України" природний газ на західному кордоні Російської Федерації. Таке рішення АМКУ не може розглядатися у жодному іншому статусі, окрім спроби чинити тиск на "Газпром". "Газпром" має намір захищати свої права та законні інтереси всіма доступними йому з правової точки зору способами", - йдеться в коментарі "Газпрому", який публікує "Интерфакс".

Російська компанія нагадує, що 18 серпня 2015 року АМКУ звернувся до неї з вимогою надати інформацію про контракти з "Нафтогазом України" на постачання газу українським споживачам і його транзит. На початку вересня "Газпром" отримав повідомлення про те, що АКМУ почав розглядати справу про порушення законодавства України в частині захисту економічної конкуренції.

"14 січня 2016 року "Газпром" повідомив АМКУ, що не здійснює підприємницької діяльності на території України, передаючи "Нафтогазу України" природний газ для постачання споживачам України і для його транзиту на західному кордоні РФ і отримуючи протранспортований газ на західному кордоні України. Таким чином, будь-які звинувачення на адресу "Газпрому" у нібито порушенні законодавства України не мають значення. У своєму зверненні "Газпром" вказав, що підстави для ініційованого АМКУ розслідування відсутні, і його слід припинити", - йдеться в заяві.

"Газпром" також підкреслює, що наразі питання контрактних взаємин з "Нафтогазом" є предметом арбітражних розглядів в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

"Ухвалення будь-яких рішень з цих питань є виключною компетенцією стокгольмського суду", - вважають у компанії.

Нагадаємо, "Газпрому" наказано виплатити штраф протягом двох місяців. В іншому разі АМКУ звернеться до суду для примусового стягнення 85 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram