ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін назвав умови для отримання нового траншу ЄС на €600 млн

Фіндопомогу Україна отримає вже в першому кварталі, якщо вдасться ухвалити 5 основних законопроектів

Кабмін назвав умови для отримання нового траншу ЄС на €600 млн

Кабінет Міністрів України констатує необхідність прийняття Верховною Радою 5 законопроектів для отримання чергового траншу макрофінансової допомоги Європейського Союзу в розмірі 600 млн євро. Про це йдеться в повідомленні урядового офісу з питань європейської інтеграції.

"Транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 млн євро Україна отримає вже в першому кварталі цього року, якщо вдасться затвердити 5 основних законопроектів", - сказано в повідомленні.

Зокрема, необхідно завершити впровадження нової моделі ринку газу в Україні і прийняти 2 відповідні урядові законопроекти: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу" та "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу" (прийнятий у першому читанні).

Також необхідно прийняти законопроект, який посилить незалежність регулятора ринку електроенергії - "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг", а також законопроект, спрямований на розвиток сфери конкуренції, який уже прийнятий у першому читанні - "Про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями)".

Як зазначено в повідомленні, в рамках здійснення реформи державного управління повинен бути затверджений законопроект "Про службу в органах місцевого самоврядування" (прийнятий у першому читанні).

Водночас Кабмін вважає, що важливою умовою отримання макрофінансової допомоги ЄС є дотримання Україною міжнародних і двосторонніх торговельних зобов'язань, зокрема щодо недопущення введення нових заходів, що обмежують або спотворюють торгівлю.

Ідеться про скасування тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді як такого, що суперечить вимогам Світової організації торгівлі.

Нагадаємо, Європейська комісія від імені ЄС у липні 2015 року виділила Україні кредит у розмірі 600 млн євро - перший транш у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, загальний бюджет якої становить 1,8 млрд євро. У наступні місяці передбачалося виділення Європейською комісією ще 1,2 млрд євро - за умови вдалої реалізації економічних і структурних реформ, узгоджених між ЄС та Україною.

600 млн євро Україна розраховувала отримати наприкінці 2015 року, ще 600 - на початку наступного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram