ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрнафта" подала в гаазький арбітраж позов проти Росії

Суть претензій наразі не повідомляється

"Укрнафта" подала в гаазький арбітраж позов проти Росії
Архивное фото
Фото: vlada.io

Компанія "Укрнафта" звернулася до міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration, Нідерланди) з позовом проти Росії.

Суть позову наразі не повідомляється, але "Укрнафта" в ньому посилається на регламент UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law, Комісія ООН з права міжнародної торгівлі) та угоду між урядами України і Росії від 27 листопада 1998 року про захист інвестицій. Аналогічні позови проти Росії подано також від компаній Novel-Estate, Stabil, Stemv Group, "Кіровоград-Нафта", "Крим-Петрол", "Пірсан", "Трейд-Траст", "Елефтерія", "ВКФ Сатек", "Рустел", "Рубенор".

Раніше стало відомо, що бізнесмен Ігор Коломойський подав позов до Третейського суду Гааги, посилаючись також на порушення Росією угоди про захист інвестицій від 27 листопада 1998 року. Коломойський мав контракт до 2020 року на пасажирський термінал аеропорту Бельбек у Севастополі, і тепер він вимагає, щоб Росія компенсувала йому втрати у вигляді можливого доходу від терміналу.

Позов проти Росії подав і ПриватБанк, який також посилається на регламент UNCITRAL. Як пояснював партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров, угода між урядами Росії і України від 1998 року "Про заохочення та взаємний захист інвестицій" передбачає, що спори, ініційовані інвестором з Росії або України, можуть розглядатися арбітражним судом ad hoc (створюється сторонами для разового розгляду спору, що виник) відповідно до UNCITRAL.

Державний "Ощадбанк" також подав позов до РФ у зв'язку зі збитками, яких зазнав у Криму. Після того як півострів анексувала Росія, зі сховищ Ощадбанку у Криму зникли 300 кг золота і дорогоцінних металів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram