ГоловнаЕкономікаДержава

Закриття ринку РФ не стане катастрофою для агросектору України, - міністр АПК

Більше втратять споживачі української продукції в Росії

Закриття ринку РФ не стане катастрофою для агросектору України, - міністр АПК
Фото: www.dyvys.in

Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко заявив, що російське продуктове ембарго "не матиме катастрофічного впливу на агросектор України".

Про це сказано на сторінці міністра в Facebook.

"На сьогодні обсяг експорту сільськогосподарської продукції в РФ становить не більш ніж 2% усього обсягу експортованої сільськогосподарської продукції... Більше втратять споживачі української продукції в Росії", - написав Павленко.

За словами чиновника, товарообіг аграрної продукції між Україною і Росією за підсумками 10 місяців цього року зменшився на 73% (на 683,2 дол. США) і склав 253,8 дол. США.

Повністю припинилися експортні поставки до Росії молока згущеного, масла тваринного, яєць птиці, готових або консервованих продуктів із риби і ракоподібних, зернових злаків, насіння олійних культур, кондитерських виробів із цукру, зазначив міністр. Торгове ембарго поширюється на м'ясо та м'ясопродукти, рибу, молочні продукти, овочі, фрукти та горіхи, вироби з борошна. "Ці групи товарів займають 46% (або 116 млн дол. США) в нашому експорті сільгосппродукції в РФ", - акцентував Павленко.

Крім цього, під великим питанням залишається приєднання до російських торговельних обмежень інших країн - членів Євразійського економічного союзу. З ними Україна поки продовжує підтримувати режим вільної торгівлі, який є взаємовигідним.

За словами міністра, Китай, Індія і низка інших країн витіснили Російську Федерацію з ТОП-10 імпортерів української продукції

Повідомляють, що на сьогодні Україна годує понад 140 млн людей на планеті, входить до трійки світових лідерів експортерів зернових.

Міністр АПК наводить дані з географії українського аграрного експорту за 10 місяців 2015 р.: Азія - 48% (5,5 млрд дол. США);

ЄС - 26% (3,0 млрд дол. США); Африка - 13% (1,5 млрд дол. США); СНД - 10% (1,2 млрд дол. США); інші - 3% (0,3 млрд дол. США).

Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв 21 грудня підписав постанову про санкції проти України. У документі сказано, що з 1 січня 2016 року на Україну будуть поширені відповідні економічні заходи у зв'язку з її приєднанням до антиросійських санкцій Євросоюзу і США.

За словами прем'єра України Арсенія Яценюка, ембарго призведе до скорочення українського експорту в РФ на $600 млн. Він пообіцяв, що Київ відповість "дзеркальними діями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram