ГоловнаЕкономікаБізнес

Індексація залізничних тарифів повинна бути узгоджена з бізнесом, - МЕРТ

Міністерство взялося за аналіз наслідків такого кроку.

Індексація залізничних тарифів повинна бути узгоджена з бізнесом, - МЕРТ
Фото: Макс Левин

У питанні підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення потрібно знайти баланс інтересів "Укрзалізниці" та бізнесу. Про це заявив заступник міністра Міністерства економічного розвитку Руслан Корж.

"Діалог між профільним міністерством і бізнесом повинен відбутися. Я впевнений, що ми цей баланс (інтересів, - ред.) знайдемо, але нам доведеться стосовно кожної з галузей, стосовно кожної категорії вантажів проводити нараду і аргументовано приходити до спільного розуміння", - цитує чиновника РБК-Україна.

За словами чиновника, зараз його міністерство ще не завершило вивчення наслідків для економіки України запланованого Мінінфраструктури з 1 січня 2016 року підвищення залізничних тарифів. "Ми повинні зрозуміти, як зміниться обсяг транспортування після зміни тарифів. Чи зможемо ми користуватися транзитним потенціалом країни. Усе це робиться в рамках цього міжгалузевого діалогу і глибокого аналізу кожного з видів вантажів", - пояснив Корж.

Він також зазначив, що наказ Мінінфраструктури включає в себе не тільки питання підвищення тарифів, а й введення нової нормативної бази. "Тому необхідно провести велику кількість розрахунків, перш ніж видати остаточний вердикт. Диявол криється в деталях - там (у проекті наказу) йдуть зміни тарифоутворення за класом вантажів і залежно від відстані", - наголосив чиновник.

За його словами, зміни тарифів повинні супроводжуватися і реформою самої "Укрзалізниці", і підвищенням ефективності її операційних витрат.

Нагадаємо, Мінінфраструктури запланувало 2016 року підвищити тарифи на вантажні залізничні перевезення на 30%. Проти підвищення виступили галузеві асоціації металургів, хіміків, будівельників, аграріїв, а також представники профільних комітетів Верховної Ради. На думку Американської торгової палати, рішення про підвищення тарифів слід переглянути, тому що воно спричинить вкрай негативні наслідки для економіки України, обвал промислового виробництва та масове скорочення робочих місць. Відмовитися від необґрунтованого кроку рекомендували Кабміну і в Європейському банку реконструкції та розвитку.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству інфраструктури, Міністерству енергетики та вугільної промисловості та Міністерству економічного розвитку і торгівлі України обговорити тарифну політику державного оператора залізниць "Укрзалізниця".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram