ГоловнаЕкономікаБізнес

МВС відкрило доступ до реєстру власників автомобілів (оновлено)

Поки що скористатися послугою можуть клієнти восьми банків

МВС відкрило доступ до реєстру власників автомобілів (оновлено)
Фото: ZN.UA

На сайті Міністерства внутрішніх справ з'явився розділ доступу до реєстру власників транспортних засобів.

Щоб отримати дані, необхідно пройти авторизацію - за допомогою цифрового підпису або за допомогою опції BankID, повідомляє "Центр транспортних стратегій".

Зараз скористатися послугою можуть клієнти восьми банків. Окрім того, в систему можна увійти за допомогою електронно-цифрового підпису. Співробітники держструктур проходять аутентифікацію через реєстр держслужбовців. Більше можна дізнатися за посиланням.

Оновлено о 15:22: Однак під час спроби скористатися базою нічого не відбувається. Ви вводите всі необхідні дані, система обіцяє відправити вам відповідь на пошту - і на цьому все. Жодної інформації ось уже близько години. У соціальній мережі facebook користувачі пишуть, що система не працює.

Оновлення 17:50. У МВС повідомили LB.ua, що реєстр запрацює в четвер.

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада надала інформації про рухоме і нерухоме майно громадян статус публічної. Відповідно до закону, база транспортних засобів має бути відкритою для всіх охочих із 6 жовтня. Проте потім у ДАІ заявили, що не можуть зробити це з технічних причин.

Перед тим, як закон набув чинності, базу даних передали з Департаменту ДАІ в Департамент інформаційно-технічного забезпечення МВС. Під час цієї передачі якось "загубилися" ключі адміністрування. Без цих паролів технічно неможливо відкрити базу даних для публічного доступу. Видання висловлювало припущення, що це може бути пов'язано зі спробами чиновників ДАІ приховати безліч нерозмитнених машин.

З 6 жовтня в Україні також відкрили пошук у реєстрі нерухомості за прізвищем людини. Крім того, на публічній кадастровій карті було відкритий доступ до реєстру власників земельних ділянок. Також запущено онлайн-послугу замовлення виписки про нормативно-грошову оцінку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram