ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін показав проект Податкового кодексу

Влада пропонує уніфікувати ставки основних податків на рівні 20%.

Мінфін показав проект Податкового кодексу
Фото: www.mukachevo.net

Міністерство фінансів, яке вчора ввечері оприлюднило проект державного бюджету на 2016 рік, також показало проект нового Податкового кодексу, на базі якого писало бюджет.

Він передбачає уніфікацію ставок податку на доходи фізосіб, єдиного соцвнеску, ПДВ і податку на прибуток на рівні 20%.

У проекті сказано, що підвищення ставки податку на прибуток з 18% до 20% дозволить перераховувати половину суми платежів із цього податку на інвестиції й нове обладнання для виробництва. При цьому кількість платників податків цього податку збільшиться з 523,6 тис. до 685,3 тис. завдяки переходу частини спрощенців на загальну систему.

Мінімальну зарплату не обкладатимуть податком на доходи фізичних осіб. Решту зарплати будуть обкладатися 20% податком.

При цьому ставку ЄСВ для працівника в розмірі 3,6% скасують. Його буде платити тільки роботодавець - теж на рівні 20%. При цьому податкову базу для роботодавців розширять із 17 мінімальних заробітних плат до 25 мінімальних заробітних плат, або з 20 706 гривень до 34 450 гривень.

Концепція податкової реформи передбачає скасування всіх спеціальних ставок і режимів для фармацевтичної продукції та сільськогосподарських компаній.

Загальна ставка ПДВ зберігається і становить 20%, для експорту - 0%. Пропонують проводити обов'язкову реєстрацію платників податків, у яких річний дохід перевищує 2 млн гривень. Кількість платників податків ПДВ зменшиться з 234,1 тис. до 210,3 тис. за рахунок установлення порогу реєстрації у 2 млн гривень.

Альтернативний проект податкової реформи, запропонований депутатами, передбачає зменшення всіх основних податків: ПДВ - до 15%, ПДФО - до 10%, ЄСВ - до 20%.

Проект Мінфіну також передбачає скорочення груп спрощенців із чотирьох до трьох.

Першу групу перетворять на групу А зі збереженням граничного річного обороту в 300 тис. гривень. Для цієї групи вводиться обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касові апарати) через 3 роки.

Друга і третя групи з граничними оборотами відповідно 1,5 млн гривень і 20 млн гривень будуть об'єднані в одну групу Б з оборотом до 2 млн гривень, але збереженням права працювати з юридичними особами. Обов'язкове використання РРО вводиться з 1 січня 2016 року для тих платників, які, відповідно до чинної системи, належать до другої групи. Для інших платників використання РРО заплановано ввести з липня 2016 року.

Обмеження на види діяльності для групи Б: підакцизна продукція, фінансові послуги, гральний бізнес.

Четверту групу для сільгоспвиробників перетворять на групу С з оборотом до 2 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram