ГоловнаЕкономікаБізнес

Прибутками ОПЗ від перевалки аміаку покривають корупційні схеми, - ЗМІ

Послуги підприємства вже дорожчі, ніж у низці країн ЄС.

Прибутками ОПЗ від перевалки аміаку покривають корупційні схеми, - ЗМІ
Фото: tsn.ua

Прибутками Одеського припортового заводу від терміналу з перевалки рідкого аміаку покривають корупційні схеми. Про це в статті ZN.ua "Одеський припортовий - ігри з присмаком" пише Тимур Ропов.

"Із цією метою тарифи на перевалку роздули до позамежного рівня — за рік із невеликим їх потроїли, – зазначає автор. – І все б нічого, але вони за фактом стали відлякувати клієнтів: перевалка в Одесі вже дорожча, ніж у ряді країн ЄС. Це при тому, що її основною перевагою саме й було дешеве транспортування по трубі, яке знижує витрати порівняно із залізничним транспортом".

На думку оглядача ZN.ua, робота за принципом "після нас хоч потоп", здається, стає візитною карткою схем на заводі. Крім іншого, в статті наголошується, що термінал з перевалки фактично вбивають, що стимулює відхід транзиту вантажів з України. Тим паче, що, на думку автора, посилюється інтерес і до перевалки через порти Прибалтики. "Іншими словами, Україна прискорено втрачає вигоди свого транзитного становища", - йдеться в статті.

Автор матеріалу звертає увагу на те, що головним постраждалим від дій ОПЗ є 100-відсотково державний "Укрхімтрансаміак", який управляє унікальним і стратегічно важливим для країни аміакопроводом, на який і перекладаються підвищені тарифи.

"Задирати тарифи, як ОПЗ, він не може, отже, на нього й лягають підвищені витрати. Відповідно, виникають проблеми і з коштами для обслуговування та підтримки в належному стані української частини магістрального аміакопроводу. Утім, у розпал "схемономіки" думати про дотримання вимог екологічної безпеки, схоже, нікому", - резюмує автор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram