ГоловнаЕкономікаБізнес

Коломойський відмовився купувати нафту "Укрнафти"

"Нафтогаз" зобов'язаний сплатити 1,25 млрд гривень за нафту компанії

Коломойський відмовився купувати нафту "Укрнафти"
Здание "Укрнафты"
Фото: vlada.io

Структури з орбіти групи "Приват" Ігоря Коломойського в понеділок зірвали другий поспіль аукціон з продажу нафти, видобутої "Укрнафтою". Не було подано жодної заявки на участь від покупців.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", стартову ціну 125,08 тис. тонн нафти було визначено на рівні 9 тис. 806,95 грн/тонна (з ПДВ), тобто весь обсяг коштує близько 1,25 млрд гривень.

Тепер, згідно з законом "Про нафту і газ", цю нафту за стартовою ціною зобов'язаний викупити "Нафтогаз" з оплатою протягом 30 днів.

Ціну 9806,95 грн/тонна (з ПДВ) вперше було розраховано на підставі ціни імпортованої в Україну нафти. За такою ціною контрольована "Приватом" "Укртатнафта" з 8 по 22 листопада імпортувала 81 тис. тонн нафти з Казахстану.

Раніше, через відсутність імпортних поставок у достатньому обсязі, ціна нафти встановлювалася розрахунковим методом, на підставі котирувань Platts і коефіцієнта барелізації. Таким чином, загальна вартість ресурсу на торгах "Укрнафти" зросла на 110 млн грн порівняно з вартістю ресурсу за раніше затвердженими цінами, пише OilNews.

Напередодні глава правління "Укрнафти" Марк Роллінс направив уряду пропозиції щодо врегулювання ситуації в компанії, зокрема запропонувавши втілити давню вимогу групи "Приват": відмовитися від аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу і перейти на двосторонні договори.

Нафта є ключовим і єдиним товаром "Укрнафти", який вона станом на сьогодні продає за ринковими цінами. Це стало можливим після ліквідації 15%-вої знижки і видворення з Аукціонного комітету представників "Укрнафти", яку раніше контролював "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram