ГоловнаЕкономікаБізнес

Міністр АПК: держпідприємства треба не перепідпорядковувати, а приватизувати

Павленко наполягає на продажу всіх державних підприємств в АПК.

Міністр АПК: держпідприємства треба не перепідпорядковувати, а приватизувати
Фото: Макс Требухов

Держава - неефективний управлінець, тому приватизація є єдино можливою долею практично всіх державних активів в АПК. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

"Будь-яка інша схема існування держпідприємств - розсадник корупції, і це повинен розуміти кожен", - цитує міністра агентство УНІАН.

"Йдеться про безпосередню приватизацію. Ці активи потрібно передати в ринкові умови, щоб вони довели своє право на подальше існування. Водночас будь-які спроби змінити керівників тих чи інших держпідприємств, передати їх в управління іншим відомствам або визначити їм нові відомства, відповідальні за приватизацію, провокують у суспільстві питання і породжують корупційні схеми. Неприпустимо приватизацію замінювати її імітацією", - наголосив міністр.

За його словами, він неодноразово заявляв про готовність Мінагрополітики передати всі підприємства для приватизації вже 2015 року.

Разом із тим Георгі Вашадзе, співзасновник Фонду інновацій і розвитку (Грузія), зазначив: "Сьогодні ми спостерігаємо, що для українського Уряду питання приватизації, на жаль, не є пріоритетними, ні приватизація, ні передприватизаційна підготовка сьогодні не ведеться належним чином. А спроби замінити одне міністерство, яке відповідає за приватизацію держпідприємств, іншим не прискорюють процес, а лише ускладнюють його".

Олексій Павленко повідомив, що Мінагрополітики вже завершило підготовку до передачі на приватизацію 30 підприємств, 8 із яких ще кілька місяців тому передали Фонду держмайна.

"Як і раніше, я підтверджую готовність передати всі аграрні ДП на приватизацію. Не для зміни механізму управління, а саме на приватизацію. При цьому важливо, щоб усі ці процеси проходили під постійним контролем громадськості. Саме із цією метою спільно з грузинськими колегами, ініціаторами системи електронних держзакупівель ProZorro, й активістами ГО "AgroReforms.UA" ми створили публічний сайт - "ІnvestinAgro". Крім того, сьогодні Мінагрополітики передало і підготувало для приватизації підприємств більше, ніж усі інші відомства разом", - зазначив Олексій Павленко.

Як зазначили у Фонді держмайна, нині стосовно 8 аграрних ДП зі списку приватизації передані функції управління майном, щодо 2 об'єктів триває приватизаційна підготовка, а щодо 18 розроблено проекти розпоряджень КМУ. Крім того, 17 об'єктів збираються ліквідувати за пропозицією Мінагрополітики, ведеться робота з підготовки до приватизації ще 17 об'єктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram