ГоловнаЕкономікаБізнес

Сакварелідзе просять захистити бізнес від колишніх "регіоналів" і "хлібних" прокурорів

Екс-нардепа від ПР звинуватили у рейдерстві

Сакварелідзе просять захистити бізнес від колишніх "регіоналів" і "хлібних" прокурорів
Фото: rbc.ua

Колишні "регіонали" намагаються рейдерським шляхом захопити український агробізнес. З такою заявою на сьогоднішній прес-конференції виступили представники агропідприємств, які зазнали рейдерської атаки, пише РБК-Україна.

Постраждалі підприємці не бачать іншого виходу, як публічно звернутися по допомогу до заступника генерального прокурора - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе.

Так, за словами спікерів, ще півтора роки тому представники колишньої української влади почали процес рейдерського захоплення українського агробізнесу, задіявши при цьому вищих посадових осіб органів прокуратури та судової влади, а також вступивши у змову з правоохоронцями.

"Замовниками цього свавілля є колишній нардеп від "Партії регіонів", відомий рейдер Володимир Пехов і його цивільна дружина, вдова кримінального авторитета 90-х Леся Софієнко", - розповів Віктор Корміліцин, власник одного з підприємств - ПАТ "Яненківський племзавод".

За його словами, у процесі реалізації своєї афери подружжя скористалося підтримкою корумпованих прокурорів і домоглося фальсифікації кримінальних справ про шахрайство проти співробітників кількох українських і зарубіжних підприємств.

Як заявляють адвокати постраждалих підприємців, Володимир Пехов і Леся Софієнко безпосередньо доклали зусиль до накладення арешту на майно відразу 22-х компаній-виробників сільськогосподарської продукції. Зокрема, заарештованими виявилися 100 тисяч тонн зерна, а це за попередніми підрахунками - понад 10 млн грн збитку.

Примітно, що арешт на майно підприємств наклали лише за два дні. "Протягом двох днів двоє слідчих суддів винесли 75 ухвал про арешт майна", - звернув увагу адвокат ТОВ "Юридична фірма "Лекс Альянс" Валерій Кобзар.

Крім того, правозахисник додав, що вся ця афера супроводжувалася обшуками офісів всіх 22-х компаній за участю близько 70-ти автоматників у балаклавах, які просто вривалися на підприємства та вивозили документи, комп'ютерну техніку, а також виробниче обладнання, тим самим блокуючи все виробництво.

Пізніше, як документально підтверджують адвокати, було доведено, що всі кримінальні справи сфальсифіковано, у тому числі за сприяння правоохоронців, підробивши документи.

Також, згідно з матеріалами, наданими правозахисниками, проти Віктора Корміліцина порушено кримінальне провадження про фінансування сепаратистів самопроголошених "ДНР", "ЛНР".

При цьому адвокати підкреслили, що слідство також встановило: документи, які нібито підтверджують фінансування так званої "ДНР", сфальсифікували, у тому числі підробивши підписи. У результаті у зв'язку з відсутністю доказів справу закрили.

Водночас, незважаючи на провал своїх протизаконних дій, колишні "регіонали" і далі роблять спроби рейдерського захоплення підприємств, їхнього майна та зібраного врожаю.

Так, як повідомляє адвокат Валерій Кобзар, з початком збору нового врожаю проти агропідприємств відкрили вже нову кримінальну справу. "Просто формальним заявником тепер є інша особа, а слідчі і замовники - всі ті самі. Щоб захопити урожай підприємств, вони працюють як на підряді", - пояснює він.

Зокрема правозахисник зазначив: "Дії є яскравим прикладом того, як слідство, корумповане рейдерами, цілеспрямовано знищує ці підприємства".

"Такий тиск впродовж півтора року може призвести до ліквідації підприємств. У цьому разі без роботи залишаться близько чотирьох тисяч працівників", - підкреслив адвокат.

Підбиваючи підсумки, адвокат Віктор Карпенко закцентував увагу на тому, що Генеральна прокуратура, як не дивно, зараз займається не розслідуванням злочинів проти Майдану, а кримінальними справами проти агрокомпаній, що не входить до компетенції ГПУ. "Єдина людина, на яку ми покладаємо надії, - це Давид Сакварелідзе. Він, як ми вважаємо, може захистити підприємства не тільки від рейдерів, а й від "діамантових" і навіть "хлібних" прокурорів", - підсумував він.

За підсумками прес-конференції, представники агробізнесу підписали до заступника генпрокурора спільне звернення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram