ГоловнаЕкономікаДержава

Кредитори України навряд чи погодяться на пропозицію Росії

Запропоновані умови нібито істотно відрізняються від тих, на які домовилися учасники угоди.

Кредитори України навряд чи погодяться на пропозицію Росії
Фото: dpsu.gov.ua

Приватні кредитори України, які нещодавно домовилися про умови реструктуризації боргу країни в рамках програми допомоги МВФ, навряд чи дозволять Києву погодитися на пропозицію Росії про порядок погашення євробондів на 3 млрд доларів.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерело, що побажало залишитися неназваним.

За словами джерела, яке ознайомлене з позицією кредиторів, запропоновані умови істотно відрізняються від тих, про які домовилися учасники угоди.

"Без списань ці умови навряд чи можна порівняти (в умовах чистої поточної вартості) з тими, про які домовилися приватні кредитори. Більш того, це поставить під сумнів основні параметри боргової операції, продиктовані МВФ, в умовах первісного фінансування та надання ліквідності", - сказав він.

"Доти, поки борг буде класифікуватися як комерційний (не офіційний), приватний сектор навряд чи відмовиться від нього", - сказало джерело.

Росія вважає, що євробонди повинні класифікуватися як державний борг, тоді як, на думку України, його слід розглядати як комерційний.

За словами джерела, перекласифікація боргу в державний може "змінити ситуацію".

"Тоді це питання до МВФ - він стане боргом перед "Паризьким клубом", - сказало джерело.

Нагадаємо, що Росія запропонувала відстрочити платіж за боргом України на 2016-2018 роки по 1 млрд дол. на рік.

Раніше приватні кредитори домовилися про списання 20% і відстрочення початку погашення боргів на 4 роки, щоб допомогти країні знизити борговий тягар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram