ГоловнаЕкономікаФінанси

Росії не сподобалися плани МВФ продовжити кредитування України

Силуанов поскаржився, що Яресько була неконструктивною

Росії не сподобалися плани МВФ продовжити кредитування України
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов здивувався планам Міжнародного валютного фонду продовжити фінансування України. Про це він заявив у коментарі журналістам, пише ТАСС.

"МВФ збирається відмовитися від багаторічної практики не кредитувати країни, у яких є протермінована заборгованість перед офіційними кредиторами", - сказав Сілуанов. Росія вважає офіційним борг України за єврооблігаціями на 3 млрд доларів, випущеними в останні тижні президентства Віктора Януковича. Україна у свою чергу наполягала на тому, щоб Росія погодилася на ті самі умови реструктуризації, що висунули іншим власникам єврооблігацій.

Сілуанов також звинуватив Україну в тому, що вона навіть не намагалася домовлятися про реструктуризацію, а поставила ультиматум. "Нова політика МВФ припускає, що фонд кредитуватиме країну, яка має протермінування перед офіційним кредитором, тільки в тому разі, якщо країна сумлінно намагалася, але не змогла домовитися зі своїми офіційними кредиторами. Однак з Росією таких переговорів Україна не вела. Понад те, Україна відмовилася розглядати будь-які альтернативи, окрім пропозиції зрівняти борг перед Росією з боргами перед приватними кредиторами", - сказав він.

Нагадаємо, 29 жовтня у Росії був останній шанс погодитися на реструктуризацію єврооблігацій, але вона ним не скористалася. Заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак ще два тижні тому казав, що Росія не братиме участь у зборах кредиторів України, а в середу це підтвердив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що якщо до 29 жовтня Росія не погодиться на запропоновані умови реструктуризації боргу, то Україна вирішуватиме це питання у суді.

Спірні облігації випустили наприкінці 2013 року як частину допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу 15 млрд доларів, але через Євромайдан той отримав тільки 3 млрд. Термін погашення паперів спливає у грудні 2015 року.

Варто зазначити, що незважаючи на неузгодженість навколо цих облігацій, рейтингове агентство Standard & Poor's вирішило підвищити рейтинг України з дефолтного рівня SD до B-. При цьому щодо цього випуску окремо встановлено рейтинг на рівні D - дефолт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram