ГоловнаЕкономікаФінанси

Очікувати зняття валютних обмежень до кінця року не варто, - експерт

Люди вже звикли до чорного ринку, який пропонує привабливіший курс, вважає Казьмін.

Багаторазово обіцяного Нацбанком істотного зняття валютних обмежень не варто очікувати найближчим часом.

Таку думку висловив експерт з питань економіки, акціонер групи компаній "КВВ Груп" Євген Казьмін.

За його словами, точкове пом'якшення Нацбанком валютного режиму (оголошене минулого тижня - ред.) фактично не матиме істотного значення і впливу на валютний ринок. Оскільки ці заходи стосуються лише напрямків руху капіталу, що стосуються надходження валюти в країну під приватизацію у вигляді грантів або спільних проектів з Євросоюзом.

"Що стосується зняття обмежень для продажу валюти фізособами, в умовах дефіциту валюти цього обмеження просто не потрібно було вводити. Навряд чи тепер це кардинально вплине на ситуацію. До того ж, багато людей вже звикли до чорного ринку, який пропонує привабливіший курс", - зазначив він.

При цьому Казьмін підкреслив, що ключових послаблень правил, які б стосувалися найважливіших каналів надходження валюти і ключових учасників вітчизняного бізнесу, найближчим часом не буде.

"Швидше за все, до кінця року очікувати істотного зняття валютних обмежень не варто, а якщо навіть вони і будуть, це будуть поступові, досить обережні кроки. Справа в тому, що хоч і валютний ринок прийшов до певної рівноваги, вона ще занадто крихка. Економічна ситуація, хоч і почала боязко вирівнюватися, залишається складною", - пояснив він.

Адже, за підсумками 9 місяців поточного року, промислове виробництво скоротилося на 17%, а експорт обвалився на 34%. Продовжує наростати заборгованість із зарплат і все ще падають реальні зарплати українців. Відбувається подальше зниження внутрішнього попиту.

"З одного боку, до кінця року очікується зростання валютних надходжень від аграріїв, з іншого - істотне зростання закупівель енергоносіїв, для чого знову буде потрібно валюта. Черговий перепочинок дасть рішення ЄБРР надати Україні кредит у розмірі 300 млн. доларів на закупівлю газу. Але через 3 роки цей кредит доведеться віддавати... Однією з найважливіших проблем залишається виплата за російськими євробондами, які Україна повинна здійснити до кінця року", - підкреслив експерт.

Казьмін також нагадав, що основні світові прогнози з приводу поведінки сировинних ринків найближчим часом - песимістичні.

"Це означає, що поки що ми не зможемо суттєво збільшити надходження валюти в країну і будемо залежати від "милості" міжнародних фінансових організацій, Євросоюзу і США. До того ж Нацбанк має узгодити зняття валютних обмежень з МВФ, і навряд чи міжнародні кредитори швидко дадуть добро на це", - сказав він.

Серед додаткових труднощів, за словами Казьміна, відсутність рішення з приводу зниження нормативу із продажу валютної виручки експортерами. Також банкам необхідно реальне зменшення обмежень на зняття коштів з валютних депозитів. Адже без цього сподіватися, що населення почне повертати свої долари в банки на депозити, неймовірно складно. Досі не вирішено питання скасування заборони на виведення дивідендів за кордон. Адже нові інвестори не підуть в країну, не розуміючи, як вони зможуть вивести свої доходи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram