ГоловнаЕкономікаБізнес

Африканська чума свиней дісталася до півдня України

Держветслужба зафіксувала два випадки в Одеській і Миколаївській областях

Африканська чума свиней дісталася до півдня України
Фото: vet.gov.ua

Африканська чума свиней дісталася до південних областей. Два випадки за останні дні зафіксовано в Одеській і Миколаївській областях, повідомляється на сайті Держветслужби України.

24 жовтня у двох особистих господарствах у селі Кам'яне (північ Одеської області) зареєстрували загибель свиноматки і поросят. 26 жовтня підтвердили, що у них була АЧС.

Станом на вчора у цих господарствах утримували 4 свиноматки і 30 поросят. Загалом у селі було 630 свиней.

26 жовтня померли двоє поросят у селі Врадіївка у Миколаївській області (також північна частина). Сьогодні за результатами експертизи підтвердився діагноз АЧС.

Обласна влада скликає засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Нагадаємо, що АЧС повернулася в Україну з Росії та Білорусі влітку цього року. Наприкінці липня через чуму довелося вбити 60 тисяч свиней на агрокомбінаті "Калита" у Броварському районі на Київщині. У серпні неблагополучними областями щодо АЧС вважалися чотири: Київська, Полтавська, Чернігівська та Сумська.

АЧС, або хвороба Монтгомері, - це вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається через прямий контакт хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я свиней, які захворіли, гине.

Ліквідація вогнища інфекції відбувається шляхом знищення всього поголів'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram