ГоловнаЕкономікаДержава

Держава повинна контролювати "Нафтогаз" до припинення підтримки з бюджету, - Демчишин

З державою має узгоджуватися фінплан, залучення нових кредитів, собівартість.

Держава повинна контролювати "Нафтогаз" до припинення підтримки з бюджету, - Демчишин
Фото: www.dyvys.in

Контроль держави, зокрема Міністерства фінансів, над діяльністю НАК "Нафтогаз України" має залишатися до того моменту, поки НАК отримує підтримку з державного бюджету.

Про це сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин в ефірі "5 каналу".

"Поки "Нафтогаз" отримує підтримку з бюджету на певні функції, контроль над "Нафтогазом" повинен залишатися у держави, у Міністерства фінансів в першу чергу. Повинні узгоджуватися фінплан, залучення нових кредитів, собівартість", - сказав міністр.

Міністр зазначив, що запропонований радниками Європейського банку реконструкції та розвитку (і затверджений протокольним рішенням Кабміну) план реформування корпоративного управління "Нафтогазом" більшою мірою ним підтримується, але, за його словами, в ньому є кілька пунктів, які є до певної міри ризикованими і вимагають детального аналізу.

Зокрема, це питання виплати дивідендів дочірніми компаніями НАК, можливої подальшої приватизації, захисту проти судових справ.

"Я говорив про те, що необхідно реформувати "Нафтогаз", тобто розділяти його функції. Ми розуміємо, що, відповідно до Третього енергопакета, європейці очікують, що ми будемо розділяти функцію видобутку на транспортну складову і на торгівлю. Тобто ці три функції необхідно розділяти. Ми зараз фокусуємося на якійсь частині, на корпоративному управлінні, що також необхідно робити, але трохи вбік віддаляємо кінцевий процес", - сказав Демчишин.

Нагадаємо, ЄБРР виділив "Нафтогазу" кредит у розмірі 300 млн доларів для фінансування закупівель природного газу на західному кордоні України на умовах EFET-контрактів. Одним з умов кредиту ЄБРР є виконання програми реформування корпоративного управління "Нафтогазом", включаючи створення наглядової ради, до складу якої повинні увійти кваліфіковані незалежні директори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram