ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" стала акціонерним товариством

Залізниці з автономних структур перетворяться на філії.

"Укрзалізниця" стала акціонерним товариством
Фото: rbc.ua

У середу, 21 жовтня, було зареєстровано юридичну особу Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця", яке створюють замість Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця").

Про це повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський у своєму фейсбуці.

Директор із питань реформування УЗ Євген Кравцов в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" раніше казав, що створення компанії дозволить об'єднати залізниці в одну структуру.

"Начальники залізниць тепер будуть начальниками філій, вони контролюватимуться дуже жорстко із центру, діятимуть на підставі довіреності. На рівні центрального апарату управління буде замикатися на правлінні - колегіальному органі. Ми не можемо діяти як масова демократія, шляхом управління трудовими колективами на місцях, потрібен якийсь центр прийняття рішень. Залізниці були повністю автономними, а зі створенням АТ вони увіллються в нього і будуть повністю підконтрольні центру", - повідомив він.

Залізниці в перспективі залишаться у формі дирекцій з управління інфраструктурою, а бізнеси, пов'язані з вантажними та пасажирськими перевезеннями, виокремлять.

Нагадаємо, 2014 року Кабмін почав реформу "Укрзалізниці". У її рамках замість Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") створюється ПАТ "Укрзалізниця".

100% статутного капіталу публічного акціонерного товариства буде у державній власності, при цьому його заборонено відчужувати, передавати в управління, заставу, а також використовувати для формування статутного капіталу суб'єктів господарювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram