ГоловнаЕкономікаБізнес

МВС порушило дві справи проти російської групи Бабакова-Гінера

Українські правоохоронці дістались до VS Energy.

МВС порушило дві справи проти російської групи Бабакова-Гінера
Александр Бабаков, лицо VS Energy
Фото: lenta.ru

Міністерство внутрішніх справ наприкінці вересня відкрило два кримінальні провадження проти однієї з найбільших в Україні електроенергетичних груп VS Energy, що належить росіянам Євгену Гінеру, Михайлу Воєводіну й Олександру Бабакову. Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на власні джерела.

VS Energy підозрюють в ухиленні від сплати податків і махінаціях у тендерних закупівлях. Кілька тижнів тому в центральному офісі компанії в Києві пройшли обшуки.

Видання має документ, у якому сказано, що МВС розслідує тендерні закупівлі "Київобленерго" (належить VS Energy з 2012-го). Йдеться про договори з трьома компаніями - ТОВ "Укренергоактив" (у стадії ліквідації), ТОВ "НІК-Електроніка" і ТОВ "Українська енергетична компанія". Усі зазначені структури в різний період регулярно вигравали тендери обленерго, що входять у VS Energy.

Друга справа стосується штучного заниження прибутку, яке призвело до недоотримання державою коштів у вигляді податків і дивідендів. У ній фігурують усі обленерго, що входять до групи VS Energy, а також "Закарпаттяобленерго" (продане 2013 року) і "Хмельницькобленерго", де Бабакову і компанії належать близько 18%

Росіянам належить вісім енергопостачальних підприємств (обленерго), це найбільший приватний гравець на енергетичному ринку в Україні після ДТЕК Ріната Ахметова. Річна виручка обленерго за підсумками 2014 року перевищила 13 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram