ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укргазвидобування" звинуватила компанію Фірташа у шантажі (оновлено)

"Карпатигаз" відмовляється давати гроші на виконання своїх зобов'язань

"Укргазвидобування" звинуватила компанію Фірташа у шантажі (оновлено)
Фото: facebook.com/Ukrgasvydobuvannya

Державна компанія "Укргазвидобування" звинуватила свого партнера по спільній діяльності компанію "Карпатигаз" і її акціонера - шведську Misen Energy АВ - у невиконанні інвестиційних зобов'язань.

Як наголошується в повідомленні прес-служби УГВ, капіталізація "Карпатигаз", який видобуває зі 110 державних свердловин 700 млн кубометрів газу щорічно, становить 1,5 млрд гривень. При цьому за весь час спільної діяльності її акціонер вклав лише 3,68 млн доларів інвестицій.

"За час існування договору СД Misen і "Карпатигаз" не виконали зобов'язань із довнесення 8,8 млн дол. та притягнення до 3 млрд грн, які вони були зобов'язані внести за договором СД", - підкреслює "Укргазвидобування".

Компанія стверджує, що "Карпатигаз" намагається перекласти на УГВ утримування Хрестищенської дотискувальної компресорної станції, яка перекачує більшість видобутого в Україні газу. Будь-які перебої у роботі станції створять великі проблеми у газовидобутку країни. "Карпатигаз" також відмовляється фінансувати будівництво ще чотирьох ДКС. Затримка зі введенням цих станцій ставить під загрозу підтримку видобутку газу у 2016 році у значній кількості родовищ.

"Карпатигаз" пояснює своє небажання виконувати зобов'язання підвищенням ренти, а "Укргазвидобування" розцінює таку поведінку як шантаж.

Оновлено о 21:42. У прес-службі Group DF спростували причетність до компанії "Карпатигаз". "Ні Дмитро Фірташ, ні Group DF, ні афілійовані з ними структури не мають ніякого стосунку до компанії "Карпатигаз", - заявили в компанії.

Компанія "Карпатигаз" є великим видобувачем газу і належить шведській компанії Misen Enterprises (дочірня компанія Misen Energy). Misen Energy - публічна шведська компанія, але незважаючи на це її кінцеві бенефіціари невідомі, майже 80% компанії належить кіпрським офшорам.

Українські ділові видання вказують на те, що кінцевим бенефіціаром "Карпатигаз" є Дмитро Фірташ. Про це повідомлялося у низці журналістських розслідувань, наприклад, "Ліги" чи Forbes.

У квітні 2014 року стало відомо, що "Карпатигаз" збирається подати проти України найбільшй позов у газовій галузі з часів справи RosUkrEnergo. Він стосується 298 млн кубометрів газу вартістю близько 3 млрд гривень. Misen стверджує, що починаючи з серпня 2013 року "Нафтогаз" відмовлявся включати видобутий "Карпатигазом" природний газ у газовий баланс. Через це компанія не могла продавати газ і заробляти гроші, що, у свою чергу, призвело до серйозних фінансових проблем. На початок 2014 року у сховищах знаходилося 298 млн куб. м газу, що належать "Карпатигаз", ринковою вартістю близько $130 млн.

Станом на середину вересня 2015 року позов ще не подано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram