ГоловнаЕкономікаДержава

Демчишин пояснив, чому ЄБРР досі не виділив Україні $300 млн на закачування газу

Непідписання угоди не пов'язане з реформуванням "Нафтогазу"

Демчишин пояснив, чому ЄБРР досі не виділив Україні $300 млн на закачування газу
Министр Владимир Демчишин

Угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про надання Україні $300 млн на закупівлю газу досі не підписано з технічних причин.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, інформує "Інтерфакс-Україна".

Демчишин пояснив, що з української сторони угоду мала підписати міністр фінансів Наталя Яресько, яка зараз перебуває у відрядженні в Південній Америці. За словами міністра, непідписання угоди також не пов'язане з реформуванням "Нафтогазу України".

"Такий план (реформування корпоративного управління "Нафтогазу України" - ред.) як окремий документ є, він обговорюється, але він не є частиною цього договору", - підкреслив Демчишин.

Він зазначив, що Україна сподівається отримати цей кредит найближчим часом.

"Плануємо отримати", - сказав Демчишин після засідання Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, міжнародні фінансові інститути на чолі зі Світовим банком мають намір зібрати $1 млрд для закачування газу в підземні сховища України, необхідний, щоб не допустити перебоїв з його доставкою в Європу взимку. Фінансування забезпечуватиметься з кількох джерел. Крім ЄББР, близько $500 млн надасть Світовий банк і ще близько 200 млн євро мають взяти з кредиту KfW, спочатку наданого для підтримки Фонду гарантування вкладів.

Згідно з повідомленням "Нафтогазу", на його рахунках уже накопичено близько $500 млн доларів на закупівлю газу у російського "Газпрому" відповідно до погоджених умов тристороннього зимового пакета.

30 вересня Рада директорів ЄБРР схвалила надання $300 млн кредиту "Нафтогазу" на закупівлю газу для закачування в ПСГ. Кредит пов'язаний із проектом з модернізації газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", на яку ЄБРР в грудні 2014 року виділив 150 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram