ГоловнаЕкономікаДержава

Український дефолт зачепить власників похідних цінних паперів CDS, - економіст

Міжнародна асоціація з питань свопів і деривативів визнала дефолт України 5 жовтня.

Український дефолт зачепить власників похідних цінних паперів CDS, - економіст
Фото: tsn.ua

З 5 жовтня Україна офіційно в дефолті, але негативних наслідків громадяни не відчули. Повідомлення про дефолт необхідне для виплат за похідними фінансовими інструментами CDS, пояснює економіст Міжнародного центру перспективних досліджень і член редколегії проекту VoxUkraine Олександр Жолудь у статті на LB.ua. Виплати за цими фінансовими інструментами залежать від виплат за українськими борговими паперами (облігаціями).

Україна домовилася з основними кредиторами про відстрочку платежів, списання частини боргу і випуск нових цінних паперів замість старих. Але сам факт невиплати боргу за старими облігаціями 23 вересня призвів до того, що 5 жовтня Міжнародна асоціація з питань свопів і деривативів визнала дефолт України.

На житті громадян таке рішення не позначиться, оскільки Україна домовилася про нові умови боргу з усіма основними кредиторами. Єдиною проблемою залишається російський кредит на 3 млрд доларів. Економіст Bank of America Вадим Храмов в інтерв'ю LB.ua пояснив, що долю цього боргу буде вирішувати МВФ. Від нього залежить, чи вважатимуть борг приватним (і тоді він підпадає під загальні правила реструктуризації з усіма іншими приватними боргами України), чи ж його визнають офіційним.

Утримувачі невеликих пакетів українських боргових паперів навряд чи зможуть заблокувати угоду, додає виконавчий директор CASE-Україна Дмитро Боярчук: "Після випадку з Аргентиною блокування міноритаріями загальної угоди про реструктуризацію у світі не вітається".

Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса також говорить, що визнання дефолту України 5 жовтня - лише формальність. "Україна домовилася з основними кредиторами, решта згідні з визначенням".

Нагадаємо, колишні міністри фінансів України по-різному оцінюють угоду з кредиторами. Якщо Віктор Пинзеник критикує її, то Ігор Мітюков відгукується про неї позитивно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram