ГоловнаЕкономікаФінанси

Валютний ринок вийшов на середній рівноважний курс, - заступник голови НБУ

Гривня коливається в широкому діапазоні від 21 до 23 одиниць за долар.

Валютний ринок вийшов на середній рівноважний курс, - заступник голови НБУ
Олег Чурий
Фото: dovidka.com.ua

Учасники ринку перестали панікувати, а експортери продають 95% валютного виторгу на міжбанку за обов'язкової вимоги продавати 75%. Про це в інтерв'ю журналу "Фокус" №39 (450) сказав Олег Чурій, заступник голови Нацбанку України.

"Ринок себе регулює абсолютно самостійно. Раніше у разі надлишкового попиту або, навпаки, пропозиції ситуацію завдяки власній позиції могли вирівнювати банки. Сьогодні вони проводять операції на міжбанку тільки за заявками своїх клієнтів. Гривня девальвує - компанії знімають заявки, гривня зростає - заявки виконуються, а експортери знижують обсяги продажу валюти. У підсумку гривня коливається в досить широкому діапазоні 21-23 UAH/USD. Тож ринок вийшов на середній рівноважний курс 22 UAH/USD", - сказав Чурій.

Експортери сьогодні продають на міжбанку 95% свого валютного виторгу за обов'язкової вимоги продавати 75%, додав заступник голови НБУ. "Можна, звичайно, припустити, що високий рівень продажу валюти свідчить серед іншого і про проблеми бізнесу з обіговими коштами".

Нагадаємо, Мінфін заклав у бюджет на 2016 рік курс 24,1 гривні за долар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram