ГоловнаЕкономікаБізнес

Стабільність постачання газу споживачам - під загрозою зриву, - звернення Конференції газовиків

Від Порошенка і Яценюка вимагають втручання.

Стабільність постачання газу споживачам - під загрозою зриву, - звернення Конференції газовиків
Фото: glavred.info

Учасники Конференції працівників газорозподільних товариств, що відбулася 24 вересня в Українському домі, звернулися до президента і прем'єр-міністра з проханням особисто втрутитися в кризову ситуацію в газовій галузі. Одна з вимог газовиків - забезпечити реальні реформи на ринку газу, які стосувалися б не тільки трейдерів, а й створили нормальні умови для роботи підприємств, пов'язаних із реальним виробництвом і забезпеченням безпечних постачань газу споживачам, пише "Главком".

Учасники конференції наголосили, що через цілу низку суперечливих рішень держорганів неможливо гарантувати безаварійну і надійну роботу національної газорозподільної системи.

Чинні тарифи на послуги з транспортування природного газу не покривають економічно обґрунтованих витрат підприємств. Із такими тарифами неможливо утримувати системи газопостачання в належному технічному стані. Наприклад, тому що в них не передбачено фінансування витрат на заміну, реконструкцію та модернізацію газових мереж.

Газовики зазначають, що під час затвердження тарифів, на тлі суттєвого зменшення обсягів транспортування газу, проігноровано дані про зростання протяжності газових мереж, збільшення числа газових приладів та обладнання, а також газифікованих квартир порівняно з чисельністю працівників, зайнятих ліцензійними видами діяльності, що є грубим порушенням "Правил безпеки систем газопостачання України".

Крім того, чинна система розрахунків за надані послуги з транспортування природного газу і занижені тарифи залишають підприємства без обігових коштів, не дають можливості своєчасно виплачувати заробітну плату. Це зумовило виникнення заборгованості з оплати праці, а також не дозволяє виконувати податкові зобов'язання. Все перелічене спричиняє виникнення заборгованості за спожитий природний газ.

У таких умовах газорозподільні товариства не в змозі нести повною мірою відповідальність за можливі вкрай негативні наслідки в транспортуванні природним газом споживачів.

Учасники конференції звернулися до президента, прем'єр-міністра з проханням «терміново особисто втрутитися в ситуацію і сприяти ухваленню на державному рівні рішень, які дозволять забезпечити стабільну, безаварійну роботу газорозподільних підприємств, створити умови для належного виконання ними своїх функцій і недопущення колапсу всієї газорозподільної системи».

Для представництва в органах влади та подолання кризи на конференції обрали Координаційну раду представників газорозподільних товариств. До Ради увійшли керівники провідних газових підприємств і представники профспілкових організацій.

Конференція працівників газорозподільних товариств висунула такі вимоги:

1. Провести відкриті слухання за участю прем'єр-міністра, членів Кабміну, керівників Міненерговугілля та НКРЕКП з питання проблем діяльності газорозподільних компаній.   

2. Привести тарифи на транспортування природного газу до економічно обґрунтованих. Відобразити і захистити в тарифі заробітну плату працівників на рівні середньої в промисловості.   

3. Відповідно до норм закону України «Про ринок природного газу» встановити єдину ціну на природний газ. Крім того, зробити реальними обсяги для споживачів за нормами.   

4. Не допустити банкрутства газорозподільних товариств і захистити їх на законодавчому рівні.    5.

5. Розробити програму розвитку та модернізації газових мереж на 5 років і затвердити її на рівні Кабінету Міністрів України та Міненерговугілля.

У Конференції працівників газорозподільних товариств узяв участь 361 делегат, які представляли трудові колективи 36 газових підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram